Marias 5 tips i september

fleurdepassion04På måndag, den 2 september är det både säljstart för nyheter på Systembolaget och höstens första dryckesauktion. Samma vin fast med olika årgångar kan köpas både på Systembolaget och på Stadsauktion. Den kvantitetsmässigt lilla och smakmässigt stora producenten Diebolt-Vallois gör den goda Fleur de Passion med 100 procent chardonnay. Helst skulle jag vilja köpa en låda 2006 för att lagra och en låda 2004 för att dricka.

diebolt06Årgång 2006 av Diebolt-Vallois Fleur de Passion (94 p) finns på Systembolaget för 599 kr. Årgång 2004 finns även i beställningssortimentet för 750 kr. Utropspriset för samma vin på Stadsauktion är 3 600 kr vilket blir 728 kr per flaska om budgivningen stannar på utropspriset.

graniteOstron och muscadet från Loire är en klassiker. Vinet 2011 Granite (87 p) för 149 kr är kruttorrt, rent, örtigt och doftar regnvåt kalksten vilket borde bli den godaste kombon till naturella ostron.

zindhumbrechtFrån min favoritproducent i Alsace, Zind Humbrecht, kommer en fin riesling, 2011 Clos Häuserer Riesling (91 p) för 299 kr. Redan nu utvecklad i doft och smak med sedvanlig petroliumton, saftigt mogna persikoaromer och behaglig restsötma. Vinet är jättegott och passar till nästan vilken mat som helst. Gräddiga kycklingrätter, kallrökt lax och lagrade hårdostar är några favoriter till bra riesling.

scarroneFaller alltid pladask för 2010 Barbera d’Alba Scarrone (92 p) från Vietti. Med sin mjuka sammetsstruktur, mörka körsbärsfrukt och chokladiga fataromer blir jag omfamnad och njuter gärna av ett svalt glas till någon god fet salami.

lazzarito96Nebbiolo kan vara smärtsamt att dricka alltför ungt vilket septemberlanseringen visar prov på. Kul dock att det finns barolo från tre decennier att välja på. Allra godast var årgång 1996 från klassikern Fontanafredda. Barolo Lazzarito (92 p) för 699 kr har en dov chokladarom, syltade körsbärstoner och en syrlig mognadston med fortfarande hårda tanniner. Håller säkert länge till men frågan är om det blir bättre. Gott nu, hur som helst.