Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias bästa tips i december

Den tröttaste provaren torde ha piggnat till under Systembolagets provning av decembernyheterna. I morgon lördag, den 1 december finns flaskorna på plats i hyllorna och då finns både exklusivt, moget, ungt och viner som kan korkas upp direkt. De exklusivaste vinerna är inte bara oåtkomliga i pris för de flesta av oss men mår också bäst av att ligga ner några år. Jag börjar med det som du kan dricka redan i morgon kväll.

Har en svaghet för Soave och heter producenten Pieropan brukar jag inte bli besviken. Den sympatiska storleken halvflaska gillas också. Årgång 2011 av Pieropan Soave (79 kr) är ungdomligt fruktig med inslag av örter, mandarin och mineral. Smaken är torr, frisk, fruktig och välbalanserad.

Vit mogen bordeaux för 299 kr flaskan, dessutom av två olika årgångar får mig att bli glad. Château La Louviére Blanc från Pessac-Léognan med årgång 1998 på etiketten är rökig, smörig och har en utvecklad vaxig doft med tropiska fruktaromer. Smaken är torr, frisk och fet med citrus, smör och fataromer i fin balans.
Årgång 1994 har en mera nötig arom, fina mognadstoner med smält smör och gul frukt i doften. Smaken är torr och frisk med nyanserat rostade aromer, inslag av torkad frukt och smör.
Till denna typ av vin längtar jag efter mjälla vita fiskfiléer, vända i mjöl och försiktigt stekta i mycket smör.

Moget, gott rött är 1998 Château La Garde (329 kr) från Pessac-Léognan. Det går inte att ta miste på ursprunget med typiska svart vinbärs- och läderaromer med inslag av höstlöv. Smaken är utvecklad, stram med torra tanniner och nyanserade frukt- och läderaromer.
Häll försiktigt över i en karaff, duka upp några goda hårdostar och njut.
Tre årgångar av Château La Garde finns tillgängliga på Systembolaget. Köp några flaskor av de goda -09:orna också för lagring eller bara för en kul miniprovning där du jämför ungt och moget.

Årgång 2010 av Barbera d’Alba från Luciano Sandrone (199 kr) är en typisk barbera för mig. Vinet har en bärig och lätt örtkryddig doft med inslag av blåbär. Smaken är ren med frisk syra och fina nyanser av mörka bär och örter. Servera vinet lite svalt till gräddiga pastarätter.
Mycket bra om än lite dyra är de två barolovinerna från samma producent, Barolo Le Vigne (659 kr) och Barolo Cannubi Boschis (749 kr).

2010 Sito Moresco (289 kr) från innovatören Gaja innehåller ungefär lika delar nebbiolo, cabernet sauvignon och merlot. Vinet är påfallande italienskt med körsbärsfruktig och örtig arom, trots inblandningen av de franska druvsorterna. Smaken är ung med fina körsbärstoner, integrerade tanniner och fataromer. Går förstås att spara några år men är gott att dricka redan nu till en blodig biff och fin tomatsallad.

I november kom Ornellaia och det jättegoda andravinet Le Serre Nuove med årgång 2010. Nu är det dags för Sassicaia och andravinet Guidalberto (295 kr), också från 2010. Guidalberto består av druvsorterna cabernet sauvignon (45%), merlot (45%) och resterande sangiovese. Går bra att dricka nu och 8-10 år framöver. Vinet har en nyanserad parfymerad och kryddig doft med fina ört- och körsbärstoner. Smaken är stramt elegant med nyanserade bäraromer och rostade fattoner.
Årgång 2009 av Sassicaia är ett vin att lagra. Börja drick om 4-5 år tidigast. Doften är knuten med rökig, örtig arom och med inslag av mörk frukt. Den strama, fint sammanhållna smaken har nyanser av syrliga körsbär, örter och fat.

Så till de fantastiska prestigechampagnerna. 2005 Cristal Brut (1 650 kr) är ren, ung, brödig med nyanser av nötter. Smaken är ren, torr och friskt balanserad. Elegant och alldeles för ung men man anar vad som komma skall.

2002 Comtes de Champagne (1 200 kr) har de omisskännliga rostade aromerna i doften som är både stor och nyanserad och mycket tillgänglig. Smaken är superelegant, ren, grönt äppelfrisk och samtidigt rostad.

Årgång 2000 av Krug (1 699 kr) är ett stort vin. Ren, återhållen och elegant doft med rostade brödaromer och inslag av nytt läder. Med den torra, friska harmoniska smaken med söt citrussyra och balanserad lång eftersmak undrar jag om inte detta är provningens godaste vin. Lagra.

Jacques Selosse Brut Initial (695 kr) är degorgerad i september 2012 och har en parfymerad komplex doft med inslag av pepparrot och höstlöv. Mycket torr smak med skarp citrussyra, mineraltoner och aromer av sötmandel.

Till sist två ljuvliga roséchampagner. Årgång 2002 av Cuvée William Deutz Rosé (1 199 kr) är fortfarande outvecklad med återhållen röd bärighet med inslag av mandelkakor och höstäpplen. Den nyanserade smaken är lingonsyrlig, äpplig och lång.
Samma årgång av Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon (1 149 kr) har en ren, komplex doft med aromer av vildhallon och nykokt jordgubbssylt. Smaken är harmoniskt äpplig, bärig och mycket lång. Köper nog en flaska till mig själv eftersom jag heter Elisabet i andranamn.