Marias favoriter i april

Ibland blir provandet av vin och skrivandet av provningsanteckningar tråkigt och rutinmässigt. Många viner liknar varandra och tankarna flyger lätt iväg. Jag blir hungrig och rastlös. Men allra mest är det väldigt roligt att prova. Det är lustfyllt att känna igen en druva, att hänföras av en smak, och få nya smak- och doftupplevelser.
Miljön för provningarna på Systembolaget är ett svalt källarrum med vita långbord med bra belysning. Vinerna står numrerade, täckta och uppradade på hyllor efter väggarna så blindprovning är inga problem. För mig är det bästa sättet att prova, att inte på förhand veta vad som döljer sig bakom vinet i glaset. När koncentrationen tappas brukar jag gå ut och äta en smörgås och dricka en kopp kaffe.

April månad är de så kallade naturvinerna med som en extra krydda i nyhetslanseringen. Kategorin naturvin väcker känslor oavsett om man är för eller emot. Namnet antyder ju att andra viner inte är naturliga. Själv har jag inte så mycket erfarenhet av att prova dessa viner som kortfattat är steget vidare från ekologiskt och biodynamiskt odlade viner. Naturviner får inte ha några kemiska bekämpningsmedel, får inte vara odlade med konstgödsel, endast använda vildjäst och tillsätta minimalt med svavel. Ingen lagstiftning finns för denna kategori men vinerna är sökbara på Systembolagets webbplats. Av ett 20-tal provade naturviner tyckte jag att följande var intressanta att prova, goda och värda att köpa en eller annan flaska av.


Naturviner

Årgång 2010 av Chablis Vin Nature från den så välbekante Jean-Marc Brocard uppvisar en avsaknad av frukt men som istället ersätts av nötighet. Smaken är smörig och karaktärsfull gränsande till oxiderad. Tänker mig att god gruyère kan passa fint till vinet, gärna med några rostade nötter. Två viner från Beaujolais är mer än goda.

Allra bäst är årgång 2010 av Morgon från Domaine Marcel Lapierre för 198 kronor. Körsbärssaftig doft med bittermandeltoner, pepprig och mjukt kraftfull smak får åtminstone mig på fall. Drick svalt i stora kupor och med stora klunkar!
Gott är också 2010 Morgon Cuvée Classique från Jean Foillard. Denna beaujolais har också en uppfriskande koncentrerad saftighet med örtiga aromer, körsbär, hallon och en strävhet som ger vinet struktur. Producenterna Foillard och Lapierre var pionjärer i början av 1980-talet för naturlig odling i Beaujolais.
Vidare så gillade jag också 2009 Vieilles Vignes Rouge från Domaine Gauby i Roussillon, för 369 kronor är vinet förvisso ganska dyrt men med en fint aromatisk bärighet, inslag av jord och choklad i doften och en smak med frisk, tät, ungdomlig fruktighet och angenäm kärvhet.

Den nya kategorin oreanget vin (vilket innebär att längre skalmaceration skett och vinerna därmed fått en djupare färg) ställer jag mig något frågande till. De två italienska vinerna NOT och Coste de Riavolo är inte viner i min smak. Det förra är örtigt, återhållet och syrligt, det senare har en bitter örtighet med ananastoner och ganska neutral fruktkaraktär.