Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin är rött, sött och pärlande

jordgubbarMinns barndomens jordgubbsland i Västerbotten. Det svala klimatet gjorde att gubbarna smakade ännu godare, åtminstone enligt min morfar. Och solvarma röda bär direkt från landet är svårslaget. I brist på eget jordgubbsland är jordgubbar i drivor ovanpå hemgjord vaniljkräm och sockerkaka till gott kaffe och Italiens charmigaste vin, Brachetto d’Aqui en bra ersättning.

Tittar i mästerbagaren Jan Hedhs bok, Passion för desserter, och vispar ihop en tjock, söt vaniljkräm att lägga på anslaget sockerkaka som jag bakar efter Anna Bergenströms recept.

Till grundrecept på sockerkaka behövs:

3 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör, häll i mjölk och koka upp. Slå hett över äggsmeten och blanda i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

Till vaniljkrämen eller crème pâtissière  behöver du följande:

5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g majsena
25 g osaltat smör

Koka upp mjölken tillsammans med en urgröpt vaniljstång och låt dra i 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
Vispa ägg, socker och mjöl fluffigt, häll i mjölken och vispa tills smeten är slät, lätt och luftig. Värm i kastrullen under omrörning tills krämen kokat upp. Tillsätt smöret och vispa helt slätt. Passera genom sil i låg form och kyl krämen snabbt i kallt vattenbad.

Bred den kylda krämen över sockerkakan och täck med jordgubbar. Avsluta med att pudra över florsocker och servera med vispad grädde, till kyld brachetto!

brachettoBrachetto d’Aqui är en nyhet i juni och kostar 79 kr för en halvflaska från producenten Giacomo Bolgogna, också kallad ”Braida”. Han var den som gjorde finvin av barberadruvan. Efter sin bortgång tog änkan och barnen över på 1990-talet och har fortsatt göra de elegantaste barberavinerna där toppnumret heter Ai Suma.

Brachetto är en blå aromatisk druva från Piemonte och en rolig kusin till Moscato d’Asti. Båda har lätt bornyr, görs söta och med lika mycket alkohol som en vanlig ljus lageröl. Lätt att dricka upp hela flaskan själv utan att bli alltför vinglig. För säkerhets skull bjöd jag över grannarna på tårtkalas i fredags. För idag regnar det.