Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin är sött

Har en tendens att glömma bort eller strunta i det söta vinet efter en måltid.
Desserten är på plats men oftast blir det bara en kopp kaffe efteråt.
Sött vin, vitt, rött eller starkt kan dock förgylla en dessert och gästerna brukar bli oväntat lyckliga.

Ett vin som passar hur bra som helst, som lyfter och förhöjer de flesta desserter gjorda med choklad, nötter och mandlar är starkvinet Moscatel de Sétubal från Terras do Sado i Portugal.

I mars kom det 360 flaskor av starkvinet Alambre 10 años för billiga 159 kr.

alambreVinet har en komplex mogen läderarom med toner av ljusa russin, valnöt, svamp, fikon och kola. Den koncentrerade chokladkolasmaken är lång och söt.

Producenten är välkända José Maria da Fonseca som också gör Periquita. Det förmodligen billigaste vinet jag kan tänka mig lägga i en varukorg på Systembolaget. För 69 kr (135 kr på magnum) får man ett enkelt och ärligt vin med dov, lätt örtig doft med aromer av torkad frukt och en liten bränd ton. Smaken är fruktig, lätt syrlig med aromer av blåbär och örter. Perfekt att servera ur magnumflaskor till lammsteken på påsken ifall kassan är skral.

Toscapaj med hela mandlar, efter pålitligt recept av Anna Bergenström.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1 msk socker
50 g smör
1-2 msk vatten

Fyllning:
200 g hel sötmandel

Toscasmet:
1 dl socker
1 msk ljus sirap
50 g smör
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl

Blanda ihop pajdegen snabbt och låt vila en timme i kylskåp.
Kavla eller tryck ut degen i en liten pajform och ställ in i frysen en stund.
Förgrädda pajskalet i cirka 10-15 min i 200 grader.

Skålla och skala mandeln och rosta i 200 graders ugn tills den får fin färg.

Blanda ihop toscasmeten i en kastrull och låt sjuda över svag värme, lägg i mandeln.
Häll smeten i pajskalet och grädda ytterligare 15 min.

Låt pajen vila helst ett dygn om det går.

Häll upp ett glas Alambre 10 años och njut!