Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin – en förtvivlat ung beaujolais

Vissa viner borde låsas in och glömmas bort några år. Jag vet att de blir godare. Men idag öppnar jag en beaujolais, en Morgon från 2012. Mest för att jag är nyfiken.

morgon_2012Vinet ingår i en låda med sex flaskor från producenten Georges Descombes. Minnet av förra årets låda som snabbt försvann under varma sommarkvällar gör att jag vill prova igen.

Lådan har jag köpt genom distanshandlaren Caviste som varje månad erbjuder lådor om sex flaskor från en småskalig producent i Frankrike direkt hem till din dörr. Oftast är det två flaskor av varje sort. Oftast ångrar man sig – att man inte köpte fler lådor.

Druvsorten gamay odlad i granit- eller lerjordar ger härligt körsbärssaftiga viner med en slags stenighet som passar till nästan allt. Gamay är godast om den serveras sval.

Så firas den första semesterdagen med en alldeles för ung och lite bångstyrig, lätt kyld beaujolais till en stor skål tagliatelle med fint sidfläsk och riven parmesan. Kanske bjuder jag över grannarna också, men då får jag nog öppna båda flaskorna.

Utbudet av sommarens beaujolais på Systembolaget hittar du här.