Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin & en räkmacka


Ikväll blir det vardagsglamour i radhuslängan. Bjuder över grannarna på räksmörgås och champagne.
Har under sommaren gjort några försök att äta räksmörgås ute. Barndomsminnet av en hederlig räksmörgås gjord på tekaka med majonnäs, skivat ägg, ett berg av räkor (i bästa fall nyskalade) och vriden gurka samt citronskiva får tjäna som referens.

På Åhléns City serveras räkorna på danskt rågbröd och överdrivet mycket majonnäs, dessutom fabriksgjord, många fast lite trista räkor. Inte godkänd.

På Fotagrafiska serveras räkorna på (torrt) surdegsbröd och med tunna skivor marinerad fänkål. Nja, för svårätet. Inte heller godkänd.

På Spritmuseum är räkorna lagda på grovt rågbröd från Fabrique (smaksatt med tranbär och kaffe). Godast och godkänd. Trots brödvalet.

Jag fortsätter jakten och gör min godaste så länge. Receptet är från Erik Lallerstedt.

Lallerstedts räksmörgås

En tjock skiva (1,5 cm) kantskuret vitt formbröd.
På den breds ett rikligt lager hemgjord majonnäs.
Strö därefter över ett tunt lager finhackad rödlök
Skiva över tunna skivor av kokt ägg samt bred över ännu ett lager majonnäs.
Nu är det dags att lägga på nyskalade räkor i fina trånga rader.
Dekorera med färsk plockad dill.

Jag lovar att detta är världens godaste räkmacka!
En variant är att byta ut räkorna mot kallrökt lax, men det är en annan historia. Och kräver ett annat fredagsvin.

Jag väljer en champagne från ett av mina favorithus, Diebolt-Vallois. En liten kvalitetsodlare i Cramant med champagnen Fleur de Passion som flaggskepp. Missa inte årgång 2005 som lanseras senare i höst. På Systembolaget finns i butik idag Diebolt-Vallois Prestige Brut för 359 kronor. Elegant brödig champagne med chokladtoner. Gott till räksmörgåsen.