Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin & en soppa

Ikväll lagar jag varm soppa till mig själv. En vichysoisse av mandelpotatis med tanke på min faiblesse för det franska och mina västerbottniska rötter.

Höstsnuvan får mig att välja vin med tydlig karaktär. Pinot från svala Russian River från producenten De Loach som framför allt arbetar med de burgundiska druvorna och även är delägt av vinhuset Boisset i Bourgogne.

2010 De Loach Pinot Noir för 199 kronor har en direkt tilltalande kryddighet med söta hallonkolatoner. På gränsen till barnslig smak men med de lätt rostade aromerna och syrliga körsbärstonerna är det saftigt och gott.

Druvkaraktären är tydlig och med 10% syrah som krydda.

Vichysoisse eller potatis- och purjolökssoppa med dragon

Ett halvt kilo mandelpotatis
En purjolök
En vitlök
En halv liter kycklingbuljong
En halv liter gräddmjölk (blanda grädde med mjölk)
Salt, peppar och fin olivolja att ringla över
Fint skuren färsk dragon

Fräs potatisen, vitlök och purjo i olivolja. Häll över buljong och gräddmjölk.
Låt koka mjukt och mixa till slät konsistens. Smaksätt med salt, peppar och färsk dragon.
Ringla över olivoljan.