Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin – Rosso di Montalcino

karta-italienNär jag för många år sedan skulle operera en trasig menisk i knäet frågade mig narkosläkaren vilken som var den vackraste platsen jag visste. Reflexmässigt svarade jag Toscana. Något förvånande då jag aldrig hade varit där.
Italien var det vinland som först attraherade mig. Jag var au-pair i Rom under sent 80-tal och då var det framförallt maten som var god och minnesvärd. Vinet var en måltidsdryck utblandad med vatten som förvarades i plastdunkar i kylskåpet. När jag som 20-åring kom hem till Sverige och fick handla på Systembolaget sökte jag mig till den italienska hyllan. Valpolicella med skruvkapsyl var ett av de första vinerna jag köpte. Vinet var enkelt och förmodligen ganska lätt och långt från dagens alkoholstarka appassimentoviner.

En favorit just nu från Toscana är Rosso di Montalcino av druvan sangiovese som med sin torra stramhet, friska syra och saftiga körsbärsfrukt görs i en okomplicerad och tillgänglig stil. Den mera krävande och tyngre varianten Brunello di Montalcino blir drickmogen efter ett par år i källaren. Givetvis beroende på årgångens karaktär och producentens stil men min erfarenhet är att Brunello di Montalcino oftast har ett drickfönster på 5-10 år från skörden. De något lättare Rosso di Montalcino dricks med fördel så snart de finns tillgängliga på marknaden.

rossodimontalcinoPå Systembolaget finns idag Rosso di Montalcino 2012 (nr 79233) från Casanova di Neri.
För 199 kr får man ett något robust vin med lite stalliga toner och friskt charmig körsbärssaftig frukt.
Gott till ett fat med med italienska charkuterier, ostar och några oliver.

Ett annat gott vin som börjar säljas i beställningssortimentet från och med onsdag, den 1 oktober, är Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2011 (nr 83454) för 129 kr. Vinet har den rättframma körsbärsfrukten som gör det så gott till tagliatelle med sidfläsk, parmesan och krossad svartpepper. Glöm inte att beställa när du handlar nyheter på onsdag.

Montalcino ligger söder om staden Siena i Toscana. Brunello som är en synonym för sangiovese måste enligt lag ingå med 100 procent i vinerna Rosso och Brunello di Montalcino.