Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin till Abondance

Har en svaghet för hårdostar och är ursprunget schweiziskt eller franskt är jag helt såld.
Abondance är kanske inte lika namnkunnig som den schweiziska varianten Gruyère och är smakmässigt mera lik Appenzeller med en ofta pikant styrka och krämig textur, len gräddighet och nötiga aromer. En ost som tar plats och bara skriker efter vin.

Området Madiran, söder om Bordeaux i sydvästra Frankrike ger viner som med mognad får en bordeauxlik karaktär och hållbarheten tycks vara oändligt lång. De unga vinerna är väldigt goda till lagrade hårdostar så det får bli kvällens kombo. En bit tempererad Abondance och ett stort glas tannat i bordeauxkupan.

latyre2009 La Tyre (795 kr)
Sötfruktig, tät koncentrerad frisk plommonfrukt med kompakt strävhet och antydd sälta.
Trots den nästan ogenomträngliga frukten och strävheten finns en livlig fräschör i vinet som givetvis kan lagras länge från den jättebra årgången 2009.
Häll på karaff och drick nu eller spara i tio år eller längre.
92/100

La Tyre är namnet på producentens prestigevin och druvorna kommer från en brant sluttning belägen mot Atlantkusten i ett svalare läge med stor skillnad på natt- och dagtemperatur. Vinet görs av 100% tannat som andas både strävhet och kraft.
På Systembolaget finns sju till röda viner från Alain Brumont med priser som börjar från 100-lappen och La Tyre är förstås lyxvarianten som kan beställas med cirka en veckas leveranstid.