Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias fredagsvin

Bryter upp trädlådan som jag ropade in på marsauktionen med 1998:or av Château Milens.
Flaskorna ser fina ut, etiketten är tillsynes orörd och vätskenivån är rimlig för ett 15 år gammalt vin. Enligt Robert Parker är detta ett 88-poängsvin och redan för gammalt. Att relatera till Robert Parker ger alltid någon form av referens även om smaken kan vara annan. Blev för några år sedan rekommenderad detta moderna, merlotbaserade vin i en vinbutik i Saint-Emilion. Jean-Luc Thunevin har konsulterat vinmakandet där malolaktisk jäsning skett i ny ek, micro-oxygenation genomförts samt buteljering skett utan klarning och filtrering.

milensglasSkär försiktigt av foliet och drar sakta upp korken, som ser fin ut. Putsar bordeauxkupan och häller i den 13-procentiga druvsaften. Färgen är mörkt sammetsröd. Doften är något undflyende men tät med utvecklade aromer av torkad frukt, fuktig jord, mörk choklad och något åldrat, nästan lite murket. Mjukt mogen smak med låg syra, dova, bittra choklad- och kaffetoner samt russintoner. Vinet är fullt moget och kan hålla något år till men vinner förmodligen inte på ytterligare lagring. Poäng? Tja, Robert Parker får nog rätt där:
88/100

Klyftar några potatisar som jag värmer i het ugn med timjan, salt och lite olja.
Med en skål hemvispad majo och ett par bordeauxkupor i handen knackar jag på hos grannarna för en aperitif innan vi åker till AG och äter sen middag.
potatis