Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias godaste viner i augusti!

Elegant, ung champagne, mogen vit rioja, lagringsbar Sancerre, koncentrerad 09:a från Bordeaux och supertjusig barolo är augustinyheter värda att köa för idag klockan 10.00 när Systembolaget slår upp portarna.

2007 Deutz Blanc de Blancs för 599 kronor har den elegans, nötighet, friska syra och djup som jag gillar med bra blanc de blancs. Detta trots att 2007 i Champagne inte är den starkaste och att det inte var något chardonnayår. Gott är det hur som helst. Köp och spara några år.

2009 Sancerre Jadis från Henri Bourgeois kostar 299 kronor och är värt varenda krona. Sauvignon blanc är lätt att avfärda som en enklare druva med övertydlig karaktär och kort bäst före datum. Icke detta vin som har en svalt krispig, återhållen aromatisk nyansrikedom med uppfriskande citrussyra, fyllighet och bra längd. Går dessutom att spara i 10 år. Ett häftigt vin som kräver fina getostar.

2002 Vina Gravonia är något så omodernt som en vit mogen rioja. Eller just därför, kanske det hetaste du kan dricka idag. För 199 kronor får du ett traditionellt vin med nötig, gulfruktig och koncentrerade russinaromer med en fet, fyllig, frisk och nyanserat nötig smak med lång längd. Kul vin från producenten R López de Heredia Vina Tondonia.

2009 Château Tronquoy-Lalande från Saint-Estèphe kostar 375 kronor, gott fast något dyrt jämfört med europiska vinhandlare, och ska helst låsas in några år innan konsumtion. Drick 2016-2026. Från den hyllade årgången 2009 börjar nu viner dimpa ner på Systembolaget. Och visst känns det lovande med den täta strukturen, koncentrerade frukten, kompakta smaken med mogna tanniner och både alkohol och fataromer i fin balans.

2007 Barolo Ravera från Elvio Cogno kostar 435 kronor. Vinet är lagrat i två år på stora fat och är en nyanserat kryddig och stram nebbiolo med söta bärtoner, långa tanniner och lång, lång eftersmak. Vinerna från 2007 i Piemonte har generellt hög kvalitet.