Vi guidar dig i dryckesvärlden

Marias godaste viner i juni!

Albariño från Rías Baixas av producenten Palacio de Fefiñanes är en favorit. Årgång 2010 av 1583 Albariño de Fefiñanes har en grön, gräsig doft med friskt fyllig och örtig smak med bra balans. Kan lagras några år för en mer nyanserad upplevelse. Ofta framträder tropiska fruktaromer och vinet blir mjukare med lagring.

Alsace tycker jag är en bortglömd region i Systembolagets sortiment med ett idag magert utbud. Saknar till exempel  bredare utbud av Zind-Humbrecht. Kul i alla fall att junisläppet har en bra riesling från producenten Bott-Geyl som tillämpar biodynamisk odling. Vinet är aromatiskt med nyanserade drag av melon och clementin. Smaken är frisk och fyllig smak med aromer av mogna persikor och liten restsötma. 2010 Burgreben Riesling kostar 189 kronor och är hur gott som helst till några ostar, knapriga rädisor och frasig baguette.

Jättegod chardonnay från stjärnskottet i Meursault, Arnaud Ente, är 2009 Bourgogne Chardonnay för 295 kronor. Med rena fruktiga, mineralrika, smöriga och rostade aromer är vinet fylligt och har en balanserad fatkaraktär. Grilla fisk och njut smörig bourgogne i stora kupor.

Mina röda favoriter kommer från Italien. Sympatiskt att två nebbioloviner lanseras på halvflaska. Från La Spinetta kommer 2008 Barbaresco Bordini och från Paolo Scavino släpps en barolo från 2004. Den första är ung, kryddig med blommiga aromer och stram strävhet. Scavino’s barolo är lätt volatil med mera mognadstoner men fortfarande ung. La Spinetta lägger jag i källaren och Scavino dricker jag till italienska korvar som jag grillar på min bordsweber jag fick av grannen igår.

Inleder kvällen med getostar och rosé från Sancerre, 2011 Les Baronnes Rosé.