Marias godaste viner i maj!

Hemma dricker jag vin ur Riedelglas, olika varianter av Vinum eller Vitis fast oftast använder jag rödvinsglaset Ouverture om inte vinet kräver ett specifikt glas. På jobbet använder vi Spiegelau, ett vitvinsglas till alla viner, och på Systembolagets nyhetsprovningar tillhandahålls ISO-glaset. Klart vinerna upplevs annorlunda med så olika glas. Tycker inte detta är något stort bekymmer men värt att notera. Något som jag upplevt på senaste tiden på Systembolagets provningar är att vinerna generellt är godare. Det slog mig plötsligt varför då jag tyckte att en sydafrikansk pinotage var nästan elegant. De röda vinerna är lätt kylda. Det var de inte tidigare. Bra att tänka på är att servera vin ur rena glas och hellre för svalt än för varmt!

 

 

 

 

Maj månads nyheter domineras av roséviner. Från Österrike, Bourgogne, Bordeaux, Tavel och Provence hittar jag de godaste vinerna. Från Schloss Gobelsburg kommer en lätt bärig och fint balanserad rosé för 99 kronor, 2011 Domaene Gobelsburg Rosé, av druvsorten zweigelt. 2011 Triennes Rosé för 117 kronor huvudsakligen av druvsorten cinsault har en torr, lätt smak med finstämd smultronton. God rosépinot är 2011 Marsannay Rosé Domaine Clair-Daü från Louis Jadot för 129 kronor. Vinet är torrt, friskt bärigt och med liten svampton. Slutligen gillade jag också 2011 Clarendelle Rosé för 119 kronor som har en lite fylligare och sötare jordbubbston med bra balans.

Två vita favoriter är 2010 Bründlmayer Riesling Heiligenstein för 195 kronor. Härlig rieslingkaraktär med ungdomligt nyanserade citrusaromer i både doft och smak, smaken håller sig kvar och vinet blir nog ännu godare med några års vila i källaren. 2008 Arbois Sélection från Domaine Tissot för 179 kronor av druvsorterna chardonnay och den inhemska savagnin är ett häftigt vin med sherryvibrationer. Doften är både stor, nyanserad, utvecklad och nötig vilket gör att jag längtar efter en lätt grillad brioche, Comté och några rostade valnötter.

 

 

 

 

 

Röda viner från Sicilien är ett annat tema i maj och jag gillar 2010 Tenuta delle Terre Nere från Etna för 129 kronor. Vinet är kryddigt, pepprigt med örtiga aromer med en tilltalande mjuk kryddighet. De vingårdsbetecknade Guardiola och Santo Spirito för vardera 295 kronor börjar också säljas idag. Jag provade dessa viner i vintras som hastigast och tyckte om de båda. I smaken transparens med kopplingar till både pinot och nebbiolo. Druvan sägs dock vara släkt med sangiovese.
Från Rémirez de Ganuza kommer 2005 Fincas de Ganuza för 260 kronor. Bodegan grundades så sent som 1989 och gör idag kraftfull modern rioja. Riktigt gott är även 2007 Pesquera Tinto Reserva för 249 kronor från Ribera del Duero. I Piemonte 2007 gjordes tillgängliga och varma viner varför de båda vinerna Barolo La Serra från Gianni Voerzio och Barolo Luigi Pira känns tillgängliga redan idag. La Serra har en kryddig doft med lite mognadstoner, smaken är sötfruktig med inslag av syrliga körsbär och fat. Barolon från Pira är något mera nyanserad och strävare.

Efter att ha druckit nebbiolo kan Prunottos Moscato d’Asti runda av med sin charmfulla päronfrukt. Kyl ordentligt och servera gästerna så att de orkar hoppa upp på hästen.