Vi guidar dig i dryckesvärlden

Mer champagne åt folket!

champagne.ashx
Vi närmar oss nyår, vilket innebär att tidningar och bloggar översvämmas av tips på mousserande viner. Därför har jag satt ihop ytterligare några.

Jag har silat ner mina bubblor till det lilla vindistriktet i norra Frankrike, Champagne. Såklart. Bara namnet får det att rycka till i ögonvrån och vattnas i munnen på de flesta. Ingen dryck är så förknippad med lyx och firande som champagne. Kanske är det just därför champagne smakar som bäst en helt vanlig vardag när inget alls egentligen finns att fira. Dessa tillfällena får champagnen att komma till sin fulla rätt och vardagen blir lyxigare än vilket lyxigt helgfirande som helst (och då dricker man ju ändå champagne).

Samtliga flaskor har sitt ursprung i Systembolagets ordinarie sortiment, vilket jag provat från A till Ö och där plockat ett antal favoriter som passar alla smaker och de flesta plånböcker. Något för alla vindrickare, och tillfällen.

Pannier8Pannier Brut Tradition
Art.nr 7709 – 750 ml – 199 kr
Champagne, Frankrike

Enkel, god och klassisk champagne med både steniga mineraler, äppelfrukt och lätt rostad eftersmak. Syran är rund och tilltalande för alla som gillar mjukare aktiviteter i munnen. Ingen stor champagne, men trogen sitt ursprung och en bra mingelskumpa.
83(100)

BaronBaron Fuenté Galipettes Brut
Art.nr 7414 – 750 ml -289 kr
Champagne, Frankrike

Smörkola dyker upp i en del champagner, ni vet en sån där hård och hederlig werther’s original. Ofta är doften tilltalande, men smaken blir gles och trist. En sur smörkola utan innehåll gör sällan någon glad.
Men ibland händer det att smörkolan integreras med mer klassiska aromer som ostronskal, citrus, äpplen och toastbröd och då kan det bli intressant. Galipettes Brut är ett exempel som balanserar på den sura kolakanten men som aldrig riktigt faller dit. Istället håller den en publik stil som säkert tilltalar många där hemma i stugorna.
85(100)

Palmer2007 Palmer Blanc de Blancs
Art.nr 7553 – 750 ml –  294 kr
Champagne, Frankrike

Palmer & Co har tre champagner i det ordinarie sortimentet, alla är bra men 2007 är bäst.
Stilen drar åt snäckskal och citrusfrukt (citron/lime). Syrran är frisk och ungdomligt positiv, så några år i källaren skadar inte. Samtidigt är det en lättillgänglig skumpa vi har att göra med, en skumpa som mer än gärna poppas redan i dag, både här och där och till ditt och datt. Varför vänta?
88(100)

LRLouis Roederer Brut Premier
Art.nr 7602 – 750 ml – 379 kr
Champagne, Frankrike

Louis Roederer står i champagnevärlden för något klassiskt. Lite av en mall för hur grunden i en bra champagne skall se ut när det kommer till torra och mineraliska skumpor med inslag av snäckskal, stenar, jäst och gul ctirusfrukt. Syran är tuff och intensiv, precis som den skall vara, men de hårda kanterna är elegant nedslipade av en läcker frukt och en släng av ekfat.
Louis Roederers trivs som bäst tillsammans med eleganta fisk- och skaldjursrätter redan idag, men han kryper utan problem ner i källaren för att morna till sig ytterligare några år.
90(100)

CharlesCharles Heidsieck Brut Réserve
Art.nr 77522 – 750 ml – 459 kr
Champagne, Frankrike

En champagne med både mjuka händer och hår på bröstet. Generös frukt gör vinet fylligare och större i både doft och smak. Detta i kombination med en hög syra och en rostad karaktär av kaffe och nötter gör vinet flirtigt och publikt utan att ge avkall på kvaliteten. Helt enkelt en användbar all-round-skumpa för så väl mingel, finmiddag som badkar.
91(100)

taittinger2005 Taittinger Brut Millésimé
Art.nr 7871 – 750 ml – 469 kr
Champagne, Frankrike

Ännu en klassisk champagne från ett klassiskt champagnehus. Förutom mineraler, toastbröd och en solvarm citrusfrukt tittar det här fram en vegetabilisk touch av vit sparris. I munnen är det full aktivitet och allt från pigga syror till mogna frukter och rostade kaffetoner röjer runt. I eftersmaken lugnar allt ner sig och avslutet blir balanserat och mjukt gräddigt. Fortfarande ung men klart drickvänlig och med potential att bara bli bättre under de närmaste åren.
91(100)

Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut
Art.nr 7578 – 750 ml – 599 kr
Champagne, Frankrike

En superblend från Alfred Gratien som drar på med alla växlar. Tät frukt som lutar åt grapefrukt, mogna citroner och vinteräpplen. Rostade aromer av kaffe och nougat. Havsnära toner av våta stenar, snäckskal och blåstång. Syran är föredömligt frisk och ihärdig. Frukten rund med ett uns mognad. Eftersmaken lång och gräddig. Riktigt bra!
92(100)

Bollinger2004 Bollinger La Grande Année Brut
Art.nr 7579 – 750 ml – 849 kr
Champagne, Frankrike

Stor och svulstigt champagne i elegant aftonskrud, precis som Bollinger skall vara när hon är som bäst. De rostade aromerna av kaffe ligger som en morgonabstinens över korgen med mogna vinteräpplen, kryddor, nougat och en skål med nyvispad grädde. Smaken är frisk och stram med ett intensivt syrabett längst fram på tungan, en fruktig mitt och längst bak bjuds det på grädde och nougat. Ett drickbart barnarov som kommer att bli fullkomligt enastående med lite tid i källaren.
94(100)