Mikaels bästa oktobernyheter

Måndagen den 1:a oktober släpps det en mängd nyheter på Systembolaget. För att krångla till det lite extra mycket så är nyheterna indelade i tre lanseringar. Fasta sortimentet som kommer att finnas på de flesta butiker under ett år, exklusiva produkter som kommer finnas i ett 40-tal butiker och slutligen en exklusiv lansering i vinkällarbutikerna (Stockholm, Göteborg och Malmö). Eftersom det är ett stort antal nyheter – och en hel del väldigt bra sådana – blir mina favoriter den här gången extra många.

Exklusiva produkter med lansering i ett 40-tal butiker


VITT VIN


Meerlust Chardonnay 2009

Art.nr 98194 – 750 ml – 159 kr
Stellenbosch, Sydafrika
Alkoholhalt: 13,5 % – T5

Ganska fet, men inte tjock. Charmigt smörig, men inte flottig. Stram syra, men inte sur. Nötig, utan att verka dum.
Välgjord, balanserad och klassiskt ekad Chardonnay med moderat alkohol och frisk frukt. Ett vin som trivs bäst tillsammans med smakrika fiskrätter. Gärna en pocherad torskrygg med smörig beurre blanc.

 


Künstler Stielweg Riesling Old Vines Trocken 2010
Art.nr 95248 – 750 ml – 169 kr
Rheingau, Tyskland
Alkoholhalt: 13,5 % – T5

Generöst fruktig riesling från tuffa Rheingau. I första ledet står vitpeppar tätt följt av blommor, citrus och äpplen. Inte världens mest skräckinjagande trupp, men anfallet mot smaklökarna sitter som en yxa i tungryggen. Fylligt, stramt, kaxigt och fullfjädrat fruktigt med bestående eftersmak. Det här vinet behöver egentligen inga vänner, men en smakrik fiskrätt skulle inte göra bort sig i sällskapet.

 

Chablis Premier Cru Côte de Léchet La Chablisienne 2004
Art.nr 90311 – 750 ml – 189 kr
Chablis Premier Cru, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 % – T5

Elegant chardonnay med mjuk syra, ståltanksgrön äppelfrukt, torra ostronskal och vit sparris. Som gjort för skaldjur och ett glas chablis.

 

RÖTT VIN


Saint Clair Pioneer Block 4 Saw Cut  Pinot Noir 2009
Art.nr 91255 –  750 ml – 139 kr
Marlborough, Nya Zeeland
Alkoholhalt: 13,5 %
Saint Clair Family Estate – T5

Druvtypisk pinot noir i nya världen-tappning. Friskt bärig med toner av skogshallon och körsbär tillsammans med kryddor och lite ekvanilj. Mjuk smak med stram syra och bärig frukt. Så här vill jag ha mina viner när jag hänger mot bardisken eller sitter till bords och äter majskyckling.

 

Crozes Hermitage Alain Graillot 2010
Art.nr 99425 – 750 ml    195 kr
Crozes-Hermitage, Frankrike
Alkoholhalt: 13 % – T5

Köttig “crozes” med björnbärsfrukt, rykande alspån och färska kryddor. Fyllig och fortfarande så pass ung och tjurig att den slår en liten knut på tungan. Tanninerna är sträva och fulla av liv och potential. Frukten är det inget fel på. Det här vinet äter man idag till smakrika kötträtter, antingen en mustig höstgryta eller rött kött med gräddiga tillbehör som tar hand om både strävhet och syra. Eller så köper man ett par och glömmer i källaren några år.

 

Château la Nerthe 2009
Art.nr 91273 – 750 ml – 319 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike
Alkoholhalt: 14 % – T5

Komplex och mångfasetterad precis som en Chateauneuf-du-Pape skall vara. Ännu lite blyg i doften, men smaken är kaxigt fyllig med toner av kryddor, mörka körsbär, kaffe och smörkola. Ett smakrikt vin med lagringspotential men som inte är några problem att korkas upp till höstens viltinspirerade kötträtter redan idag.

 

Château Cantemerle 2009
Art.nr 96056 – 750 ml    349 kr
Haut-Médoc, Frankrike
Alkoholhalt: 13 % – T5

Strålande bordeaux från den lysande årgången 2009. Komplex fransos med tveklös härkomst. Svartvinbär, nyvässad blyertspenna, tobak, kaffe och choklad. Smaken är solmogen å ena sidan men samtidigt sval och torr. Tanninerna lämnar ett generöst lager av sträva garvsyror under överläppen. De kommer aldrig försvinna, men några år i källaren kommer tygla och göra dem betydligt mer munvänliga.

Hur som helst så är det inga problem att dricka det här vinet redan idag och då tillsammans med smakrikt rött kött, gräddiga tillbehör och gärna en syrlig rödvinssås. Som alltid när det kommer till unga, fylliga och sträva rödviner.

 

Ser Lapo Riserva 2008
Art.nr 90168 – 375 ml – 89 kr
Chianti Classico, Italien
Alkoholhalt: 13,5 % – T5

Lite mindre flaska, lite billigare och lite kortare mognadstid. Den italienska syran är på plats tillsammans med körsbärsfrukt, kryddor, höstlöv och tobak. Att kunna dricka en relativt mogen toskanare till lammkotletterna för 89 kr är inte mycket att klaga på.

 

Ca’di Pian Barbera d’Asti 2009
Art.nr 94022 – 750 ml – 179 kr
Barbera d’Asti, Italien
Alkoholhalt: 14 % – T5

Förföriskt bärig doft av biggaråer, järnek och viol. Även smaken är svår att värja sig för med sin mjuka och generösa frukt, upplyftande syra och sammetslena tanniner. Smakrik och mjuk norditalienare som jag gärna dricker på stående fot eller till en krämig kantarellrisotto med örtiga lammracks.

 

Barolo Paolo Scavino 2007
Art.nr 95187 – 750 ml – 359 kr
Barolo, Italien
Alkoholhalt: 14,5 % – T5

Fylligt, stramt och kaxigt vin som trots sin tuffa strävhet är ett exempel på en relativt lättillgänglig och mjuk Barolo.
Körsbär, kryddor, viol, vinteräpplen, läder och kaffe. Som alla kvalitetsviner från Barolo så går det här vinet att lagra flera år om man vill invänta harmoni och balans. Vill du dricka det idag så gör det till norditalienska kötträtter med syrlig sås och krämig risotto.

 

Lansering i det fasta sortimentet


MOUSSERANDE

Charles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut
Art.nr 7737 – 750 ml –89 kr
Crémant d’Alsace, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 % – T1

Ren, frisk, slank, krispig och grönt äppelfruktig crémant från Alsace. Enkel och oklanderligt god.


Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Art.nr 7891 – 750 ml – 189 kr
Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 12 % – BAS

Frisk och småståtlig Champagne med skapligt drag i både syra och frukt. Kindkittlande citrus, torra mineraler och rund äppelfrukt, precis som det skall vara. Prislappen är det inte heller något fel på.


Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2004
Art.nr 7895 – 750 ml – 339 kr
Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 % – T3

Pampig karaktär med breda höfter, putsade skor och tjock överrock. Syran är knivskarp och klyver upp en ormtunga när den drar fram. Tydligt rostade toner av kaffe, nötter och nougat som ligger framför en generös citrus och äppelfrukt. Stor, kaxig och elegant på en och samma gång. Fortfarande ung och lite otyglad, några år i källaren kommer göra gott.


MOUSSERANDE ROSÉ

Raboso Rosé Extra Dry
Art.nr 7727 –   750 ml – 55 kr
Italien
Alkoholhalt: 11 % – BAS

Enkelt men gott rosa bubbel. Hallonen finns där tillsammans med en generös hög med tranbär. Men det som gör vinet intressant är inte alla fjäskigt röda bär (det finns i alla billiga roséviner) utan den strama syran som lyfter upp och värdigt bär fram vinet på sina axlar.
Ett vin som passar som bäst i pratsoffan eller som kockens högra hand i köket.
Förmodligen första gången jag tipsar om ett vin under 60 kr, men någon gång skall vara den första.


VITT VIN

Loimer Lenz Riesling 2011
Art.nr 4350 –   750 ml – 79 kr
Kamptal, Österrike
Alkoholhalt: 12,5 % – T1

Charmant lite österrikare som tack vare sin mjuka frukt och generösa syra passar lika bra vid matbordet som i gungstolen. Gröna äpplen, melon och vita blommor i näsan. Skapligt fyllig och intensiv med bra eftersmak i munnen.


Loosen Riesling Kabinett Old Vines 2011
Art.nr 5369 –   750 ml – 99 kr
Mosel, Tyskland
Alkoholhalt: 8 % – T3

Ännu en svårspottad riesling från Dr Loosen. Frukten är tät och går hand i hand med en rund restsötma. Allt strikt bevakat av en uppstramad tysk syra i skinnrock och läderstövlar. Hur gott som helst på egen hand, men jag skulle inte tacka nej till ett glas tillsammans med en rökt laxtartar.

RÖTT VIN

Les Collines de Rocalinand 2011
Art.nr 2931 –   750 ml – 109 kr
Beaumes de Venise, Frankrike
Alkoholhalt: 14 % – T3

Beaumes de Venise i franska Rhônedalen är mest känt för sina söta viner, men det finns även ett och annat guldkorn bland de torra, som det här. Bjussig doft med kryddiga toner av svartpeppar, färska örter, mörka körsbär, skogshallon och lite rök. Smaken är matvänlig och bred med markerad strävhet. Smakar som bäst med smakrika kötträtter. Älgarna ligger pyrt till nu i oktober.


Villa Marina Rosso Conero 2009
Art.nr 2143 –   750 ml – 79 kr
Conero, Italien
Alkoholhalt: 13,5 % – BAS

Lantlig italienare som äter solmogna körsbär mitt ibland de vilt växande örterna med stallet och hästarna inom synhåll. Mild och frisk i smaken med mjuk frukt, smekande tanniner och lätt vaniljinspirerad eftersmak. Ett vin som inte klarar sig utan enkla, men goda, italienska rätter. Tänk pasta. Tänk tomatsås. Tänk färska örter. Överväg tryffel.

Langhe Rosso Il Cascinone 2008
Art.nr 2694 –   750 ml – 105 kr
Langhe, Italien
Alkoholhalt: 14,5 % – T3

Intensiv och kaxig nebbiolo med karaktäristiskt sträva tanniner, läskande syra och solmogen körsbärsfrukt. Kryddorna finns där tillsammans med viol, höstlöv och lite gummi. Ursprungstypiskt och modernt fruktigt vin som kräver smakrika kötträtter. Gärna rött kött eller en fet gris med gräddiga tillbehör.

Meandro 2010
Art.nr 2558 –   750 ml – 139 kr
Douro, Portugal
Alkoholhalt: 14 % – T3
Quinta do Vale Meão

Kraftigt byggd portugis som gått bananas på svartpepparkvarnen. Under lagret av nymald svartpeppar trängs mängder av mörka bär, kaffe och mörk choklad. Smakrik, solmogen och tät med en inspirerande syra som direkt fångade mitt intresse och fick mig att tänka på både smakrikt nötkött/vilt och platsen näst längst in i mitt vinlagringsskåp.

Tokara Cabernet Sauvignon 2010
Art.nr 6493 – 750 ml –99 kr
Stellenbosch, Sydafrika
Alkoholhalt: 14,5 % – T1

Solmogen, saftig och fyllig cabernet fullmatad med svartvinbär och blåbär. Här finns även en lätt rostad ton av kaffe och ett uns paprika. Smakrikt, viss strävhet och bra eftersmak. Ett gott och okomplicerat vin som smakar lika gott på egen hand som med höstinspirerade kötträtter.


SPRIT

 

Hine Rare VSOP
Art.nr 10371 – 700 ml – 489 kr
Fine Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 40 % – T2

Komplex doft av torkad aprikos, honung, kanderade apelsinskal och mjölkchoklad.
Smaken är fyllig och intensiv med tydlig sötma. Fruktig i början, knäckigt söt i mitten och eldig, lång eftersmak. Tappar ett uns i komplexitet i munnen, men håller fortfarande mycket hög kvalitet för att vara en vsop.

The Irishman 70
Art.nr 403 –  350 ml – 139 kr
Irland
Alkoholhalt: 40 %

Maltig och lätt blommig doft av spannmål, päron, kryddor och ljungblom. Inte helt det jag förväntade mig av en irländsk whisky, vilket bara gör den mer unik. Smaken möter däremot mer förväntan med en bjussig rondör och lätt sötma. Mild överlag med ett pepprigt mittparti med bra bett i.

Benromach 10 Years
Art.nr 472 – 350 ml – 247 kr
Speyside, Storbritannien
Alkoholhalt: 43 % – T2

Mild och komplex med en smygande start som mjukt tränger sig på över tungan för att snart ta fart och bli relativt intensiv. Här finns toner av gröna äpplen, ljunghonung, rök, kryddor och vanilj. Eftersmaken är rund och skapligt lång.

Loch Lomond 17 Years
Art.nr 464 – 700 ml – 529 kr
Highlands, Storbritannien
Alkoholhalt: 48 % – T2

Kapten Haddock’s favoritwhisky har väl kanske inte alltid varit den bästa. Men 17 år i fat (och en något lättare plånbok) har helt klart gjort sitt och den här gången måste jag faktiskt erkänna att det inte är så dumt. Nej, den här gången är det en kaxig och smått rökinspirerad högländare i glaset med toner av citrus, bivax, snittblommor, charkuterier och gummi. Frisk smak med djup och en frisk syra som hugger tag och förlänger eftersmaken. Något eldig och spretig mot slutet.

Appleton Estate Extra 12 Years
Art.nr 517 –  700 ml – 369 kr
Jamaica
Alkoholhalt: 43 % – T3
Wray & Nephew

Kryddig och jamaicanskt robust doft av lönnsirap, honung, torkad aprikos och läder. Fyllig och intensiv smak med bra bett, mjuk sötma, kryddig grundplåt och fruktiga toppnoter. Lång och torr eftersmak där kaffe och knäck tittar fram.

 

Exklusiv lansering i vinkällarbutikerna


CHAMPAGNE

Gosset Grand Millésime Brut 2000
Art.nr 90055 –  750 ml – 579 kr
Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 12 % – T6

Välsvarvad champagne med djup och stil. Äppelfrukten börjar bli mogen, mineralerna är torra som snäckskal och syran är vass som en svärmorstunga. Den här champagnen har fortfarande mer att ge om den får lite tid, men redan är idag är den mer än njutbar.


VITT VIN


Château de Fieuzal Blanc 2009

Art.nr 95156 – 750 ml – 447 kr
Pessac-Léognan, Frankrike
Alkoholhalt: 13 % – T6

Vit bordeaux när den är som bäst. Vad mer kan man begära en vanlig tisdags förmiddag nere i provningsbunkern på Systembolaget? I en sån här miljö, och med ett hundratal viner att prova, är konkurrensen hård och det är svårt att sticka ut. Men heter man Fieuzal, är ljusgul till färgen och har en förförisk balans mellan livlig syra, gul citrusfrukt och nötiga ekfat, ja då både syns, doftar och smakar man lite extra. Det här vinet dricker man till mat. Smakrika fiskrätter eller lättare rätter på kalv. Tamfågel som kalkon och fasan skulle också funka utmärkt.


RÖTT VIN


Bourgogne Rouge 2010
Art.nr 90237 – 750 ml – 175 kr
Bourgogne, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 % – T6
Domaine Sylvain Pataille

Bärig, mjuk, druvtypisk och ursprungstypisk pinot noir. Här finns så väl jordgubbar och järnek som kryddor och kaffe. Lätt och runt vin som skulle sitta fint till en torskrygg med knaperstekt sidfläsk och smörstekt svamp.


Corton Grand Cru Clos du Roi 2010
Art.nr 90287 – 750 ml – 599 kr
Corton, Frankrike
Alkoholhalt: 13,5 % – T7
Domaine de la Pousse d’Or

Stor, djup och muskulös bourgogne med hår på bröstet. Ändå elegant där bakom den hårda och ungdomliga ytan. Ekfaten är i det närmsta religös och omfamnar frukten, syran och tanninerna i sin rostade kåpa. Det här vinet dricker du idag till en köttbit med vininspirerade tillbehör. Men bäst är nog ändå att lägga ner några flaskor i källaren och vänta några år, det kommer bara bli bättre och bättre och bättre tills det är riktigt bra.

Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2009
Art.nr 95244 – 750 ml – 299 kr
Vino Nobile di Montepulciano, Italien
Alkoholhalt: 14,5 % – T6
Poliziano

Komplex toskanare med lager på lager av aromer. Kryddig som en solig dag i granskogen med doft av barr, ek och höstlöv. Frukten drar åt körsbär och plommon. Syran är frisk och stramt på traditionellt italienskt vis. Gott nu. Ännu godare om några år.

 

Château Phélan-Ségur 2009
Art.nr 95137 – 750 ml – 387 kr
Saint-Estèphe, Frankrike
Alkoholhalt: 14 % – T6

Klassisk bordeaux med mörk svatvinbärsfrukt, cederträ, tobak, rostat kaffe och kryddor. Smaken är ungdomlig men tillgänglig. Generöst med sammetslena tanniner och en elegant syra. Det här vinet vill jag dricka nästa gång jag slänger in en oxfilé i ugnen på 55 grader i flera timmar.


GIN

The Botanist Dry Gin
Art.nr 40315 – 700 ml – 379 kr
Islay, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 % – T7
Bruichladdich

En gin som vågar sticka ut i mängden med en blommig och komplex karaktär som sträcker sig långt längre än små torra enbär. Här finns aromer av rosor, gurka, citronskal, äpplen, mynta, koriander och (såklart) enbär. Mjuk och lätt oljig i munnen med intensitet och komplexitet. Ett uns av sötma i början och i mitten. Torr och behagligt lång eftersmak. Ett måste för alla ginälskare!