Vi guidar dig i dryckesvärlden

Mikaels favoriter i februari


En nyhet från och med februari är att endast ett mindre antal av exklusiva nyheter lanseras direkt i butik, och då endast i vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Resterande och större delen av alla buteljer kommer istället vara tillgängliga att beställa via Systembolagets hemsida och få levererad direkt till önskad butik. Produktnamnen nedan är direktlänkad till Systembolagets produktsida, där det är enkelt att göra din beställning.

Samtliga nyheter går att köpa/beställa från klockan 10:00 onsdagen den 1:a februari.


CHAMPAGNE


Louis Roederer Brut Vintage 2005
Art.nr 90673 – 750 ml – 475 kr

Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 12 %

Stor Champagne från ett av de mest klassiska husen. Lite av en Lill-Cristal med sin mineraliska platta och charmiga citrusfrukt som slingrar sig upp längs en frisk och stram ryggrad. Det är ingen brådska att dricka upp årgång 2005,men det är inte heller några problem att korka upp redan idag tack vare en charmigt avrundad frukt.

VITA VINER


Contrada Salvarenza 2008

Art.nr 94068 – 750 ml –199 kr
Soave Classico, Italien
Alkoholhalt: 13 %

Gini

Ibland är det lätt att glömma bort vilka fantastiska vita viner som produceras i Italien, inte minst från Soave i norr. Här kombineras torkade gula frukter med friska örter och en nötig ton av pinjenötter. Balanserad och elegant i munnen. Perfekt till fisk och tillagade skaldjur. Lika gott som aperitif.


Chablis Grand Cru Blanchots Château de Viviers 2002

Art.nr 99335 – 750 ml – 259 kr
Chablis Grand Cru, Frankrike

Alkoholhalt: 13 %
Lupé-Cholet

Bjussig doft som har börjat byta om till en mogen outfit. Citrusen är solmogen och mineralerna lätt rökiga och har fått sällskap av en gräddig ton av nougat. Smaken är torr och fruktig med frisk start, bred och fruktig mitt och en gräddig avslutning där smörkola och aprikos hänger sig kvar längst. Härligt matvin med mogen elegans till finare fiskrätter.


Bourgogne Chardonnay François Mikulski 2009
Art.nr 90689 – 750 ml – 189 kr
Bourgogne, Frankrike

Alkoholhalt: 12,5 %

Tillgänglig och balanserad Bourgogne med klass. Citrus, mandlar, våta stenar och lättrostat kaffe i både näsa och gom. Klassisk Chardonnay i franskt stram stil utan att bli svårtillgänglig trots omogen ålder. Bör provas tillsammans med en pocherad sjötunga, kokt mandelpotatis, skirat smör och citron.


Condrieu 2010

Art.nr 95082 -750 ml -299 kr
Condrieu, Frankrike

Alkoholhalt: 14 %

E Guigal

Viognier i sitt rätta element, norra Rhôndalen, Condrieu. Underbart aromatisk doft med toner av persika, vita blommor, färska örter och ädelträ. En doft som påminner om en solig dag på kullerstenstorget i en fransk medeltidsby. Ni fattar?
Viognier är inte känd för sin syra och inte heller för några direkt långlivade viner. Den här Condrieun från Guigal är lätt oljig på tungan och koncentrerad med en solvarm frukt och en mild syra. Visst bett i alkoholen höjer smakerna och förlänger eftersmaken.
Det här vinet smakar som bäst i sällskap med tex en smörstekt gös, en sås på gröna ärtor med vermouth och en syrad potatispuré. Släng gärna in en knaperstekt bit lufttorkad skinka på toppen.


Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2010

Art.nr 90549 – 750 ml – 149 kr

Franken, Tyskland

Alkoholhalt: 12 %

Juliusspital

Den lilla bockpungsflaskan från Franken är tillbaka fylld med en tropiskt fruktig Silvaner som har dragit på sig en ton av vaxduk och snäckskal. Syran är stenhård och knäcker kindbenen rakt av, men det dröjer inte lång tid innan den mjuka frukten lägger plåster på såren och återställer balansen på tungryggen.


A Christmann Königsbacher Ölberg Riesling Trocken 2010
Art.nr 90553 – 750 ml -199 kr
Pfalz, Tyskland

Alkoholhalt: 13,5 %


Tysk charmör med aromatiska toner av persika, aprikos, nektar och vita snittblommor. Krispigt torr i smaken med en kompakt frukt och lång eftersmak. Ett välsvarvat vin som passar fantastiskt till såväl aperitif som till fisk och skaldjursrätter med lite drag i.


Riesling Hugel Vendange Tardive 1988
Art.nr 90674 – 750 ml – 399 kr
Alsace, Frankrike

Alkoholhalt: 12,5 %

Hugel

Mogen Riesling från Alsace med klassiska toner av petroleum, nektar och persika tillsammans med en örtig ton av mynta. Den aromatiska doften förbereder gommen på ett sött vin, men det här vinet är långt ifrån sött. De sent skördade druvorna (”vendange tardive”) har lämnat en lätt restsötma efter sig och 24 år på flaska har både dämpat syran och koncentrerat smakerna. Ett underbart, komplext vin med mycket karaktär att dricka som det är, till ost eller till smakrika rätter av fisk, fläsk, kyckling eller kalv.


RÖDA VINER


Hirsch Vineyards San Andreas Fault Pinot Noir 2009
Art.nr 90192 –
750 ml – 429 kr

Sonoma Coast, USA

Alkoholhalt: 14 %

Dyr men väldigt välgjord och bra Pinot Noir från USA. Fin balans mellan torkad frukt och rostade ekfat. En doft som faktiskt påminner lite om en vällagrad Cognac i min näsa. Dvs torkade aprikoser, körsbär, smörkola och kaffe. Fortfarande ung och återhållsam i smaken men ändå med charmigt rund körsbärsfrukt och gräddig avslutning. Det här vinet går hur bra som helst att dricka redan idag till en vildand eller några lammracks, men det kommer att ske magi om det får ligga ytterligare några år i källaren.


Château La Garde 2000
Art.nr 98030 – 750 ml – 299 kr
Pessac-Léognan, Frankrike

Alkoholhalt: 13 %

Bordeauxslott

2000 var ett stort år i Bordeaux, tyvärr med fantasipriser på de bästa vinerna som följd. Men här har vi ett vin som både har klassiskt Bordeauxiansk elegans, kryddig stil a’la Pessac-Leognan och en strävhet signerad Cabernet Sauvignon. Alltsammans förenat under en gemensam fatlagring på franska ekfat följt av tio år på flaska vilket har resulterat i mjuk mognad och komplexitet. Och det kostar inte skjortan. Byt ut Oxfilén mot en högrev som får långkoka till en Boeuf Bourguignon av perfektion och lägg istället pengarna på det här vinet.


Barbera d’Alba Luciano Sandrone 2009
Art.nr 94069 – 750 ml –199 kr
Barbera d’Alba, Italien

Alkoholhalt: 14 %

De charmiga vinerna från italienska Barbera d’Alba gör mig sällan besviken när de som här kombinerar mörka toner av mogna körsbär med choklad och kaffe. Smaken är frisk och stram men samtidigt mjukt fruktig med en elegant eftersmak av kaffe och smörkola. Låt vinet lufta i någon timme innan du serverar det till nötkött eller vilt.Casalferro 2008

Art.nr 90515 – 750 ml – 319 kr
Toscana, Italien

Alkoholhalt: 14 %

Barone Ricasoli

Italien, Toscana, Sangiovese… När det är bra är det riktigt bra, som här. Läckert körsbärsfruktigt med örtiga toner av timjan och oregano tillsammans med solvarmt ädelträ (nya trädgårdsmöbler), rostade pinjenötter och lakritsrot. Hög i syran, tät i frukten, sträv under läppen och lång i eftersmaken. Ett vin att spara några år eller dricka till kött.


Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2009
Art.nr 98016 – 750 ml – 359 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike

Alkoholhalt: 14,5 %

Xavier Vins

Koncentrerad smakbomb med stil från Chateauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Körsbär och slånbär trängs i glaset tillsammans med kaffe, choklad, smörkola och diverse kryddor. Fyllig i smaken med markerade tanniner, bra syra och lång eftersmak. Ett ”köttgrytevin” som helt klart går att spara ytterligare några år.


Clos du Mont-Olivet Rouge 2009
Art.nr 90451 – 750 ml – 229 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike

Alkoholhalt: 15 %

Solvarmt och fylligt vin med en kärna av mörk frukt som piffas upp med en förföriskt blommig ton av viol. Elegant syra som gör vad den kan för att friska upp den tunga alkoholen och koncentrerade frukten. En reducerad rödvinssås och lite viltkött kommer hjälpa till att balansera vinet ytterligare.

Masi Riserva Costasera Amarone della Valpolicella Classico 2006
Art-nr 95047 – 750 ml – 449 kr
Amarone della Valpolicella Classico, Italien

Alkoholhalt: 15,5 %

Kraftig och muskulös Amarone som bröstar upp sig med kryddiga toner av köttfond, läder, kaffe, katrinplommon och mörk choklad. Fyllig i munnen men med en syra som gör vinet mer användbart än många andra Amaroneviner av den här kalibern. Om du inte orkar vänta några år så bör du prova det här till en mustig viltgryta med lagerblad, rödvin, rotfrukt och lite sidfläsk. Smaksätt det hela med en ruta mörk chokla. Om du inte gillar gryta så helstekt en oxfilé och servera den med en potatisgratäng toppad med ett tjockt lager parmesanost och en rödvinsreduktion. Låter det bra eller låter det bra?