Vi guidar dig i dryckesvärlden

Mixa egen låda

Mixa egen lada

Lådvin behöver varken betyda bag-in-box eller svindyr 12-flaskorslåda från Bordeuax. Vinimportörerna Vinik, Vin & Natur och Vinlådan gör alla egna sexpackslådor med olika producenter. Winetrade bjuder valfrihet i sitt sortiment via privatimport så länge du väljer minst sex viner totalt. Senast ut i raden är nätvinhandlaren Winefinder där kravet är minst  tolv flaskor för att sätta ihop sin egen låda. Och det är precis vad jag har gjort.

Än så länge bara en liten del av Winefinders sortiment ”plockbart”. Men för att underlätta, och marknadsföra, har de anlitat Europas bästa tävlingssommelier, den mycket begåvade Arvid Rosengren. Utifrån min egen smak beställde jag tre av Arvids rekommendationer – viner till rimliga priser och som i dagsläget inte finns på Systembolaget.

ProduttoriDomaine Gauby Calcinaires Blanc 2011 (159 kr) är ett vitt vin från Roussillon gjort på 50 procent muscat, 30 procent chardonnay och 20 procent maccabeu. En krispig, mineralstolt och allmänt angenäm upplevelse du lätt stjälper i dig innan middagen står på bordet. Har du för avsikt att äta något grönt eller kanske rentav skaldjur eller fet firre är det här flaskan på bordet. Ska du äta lika elegant käk – eller inget alls – fast med mer protein ligger röd transparent bourgogne när till hands. Dupont Tisserandot Les Echezeaux, Marsannay 2010 (199 kr) är ett fint exempel på burgundisk lättsamhet utan att bli alltför  fatflörtig eller dyr. Ett seriösare vin, i min bok, från samma år men för mindre peng är fantastiska Produttori di Barbaresco, Barbareso 2010 (179 kr). Ett vin att åldras med om du vill, men kanske inte gå i pension med. Svingott och fokuserat. Blygsamt  i början och klassiskt tvär i slutet, precis som sig bör. Upplagt för merköp.