Vi guidar dig i dryckesvärlden

Montus XL 1995 – ett monster från Madiran

Jag har tidigare skrivit om vinerna från Madirans legendariske vimakare Alain Brumont och att tämja tannat. Då handlade det om Château Bouscassé 1998, nu ligger fokus på Château Montus XL 1995. Att jag återigen skriver om ett så närliggande vin beror helt enkelt på att de viner från Alain Brumont som jag köpte i början av min vinkarriär nu äntligen har kammat till sig och börjat mogna. Min stora passion för vin har legat på topp i dryga 15 år, och det är ungefär så länge som de bästa vinerna från Alain Brumont och tannat bör lagras. Minst.

Chateau Montus XL är i unga år ett monster till vin. Svart, fylligt, slutet, tjurig, strävt och elakt. XL kunde stå som symbol för slottets flaggskepp och storebror, men i det här fallet är det 40 med romerska siffror gäller, vilket i sin tur står för 40 månader på fat. 100 % tannat och 100 % nya ekfat kan få vem som helst att bli vresig och otillgänglig i unga år. Men tiden kammar alla hår och det kan vara en riktig kick att öppna en flaska Montus som har 15-20 år på nacken. Speciellt när man minns hur den en gång smakade.

Chateau Montus XL 1995

14:00nydekanterad
Relativt mogen doft av mörka bär, kaffe, balsamico, höstlöv och stall. Fortfarande lite knuten. Smaken är komplex och intensiv.  Småtjurig. Tät frukt, tuffa tanniner, väldigt frisk syra och torr eftersmak. En invärtes käftsmäll.

15:00en timmes lutning
De animaliska tonerna har tagit ett rejält kliv framåt. Mer tobak, mer cederträ, mer höstlöv, mer kryddor. De mörka bären har blivit rödare och lutar sig nu mer åt körsbär. Det hela påminner lite om fyllig och mogen bordeaux från den vänstra stranden. Frukten hänger med. Klart mer sammansatt efter bara en timmes luftning

17:00tre timmars luftning
Mer läder och mer höstlöv. Körsbär och plommon. Några rotfrukter tittar fram. Kaffet har övergått till rundare choklad. Både doft och smak har dragit sig ännu mer mot Bordeaux och framförallt de fylliga vinerna från Pauillac. Komplex, utvecklad och balanserat trots en aggressiv tanninmatta. Nu är det riktigt bra.

18:00fyra timmars luftning
På tallriken: Älgfärsbiff med rödvins-/balsamicoreduktion, smörstekta kantareller och rotfruktspytt.
I glaset: en mogen Chateau Montus XL 1995
I munnen: Magi