Vi guidar dig i dryckesvärlden

Nytt på sprithyllan i september

September bjuder på två nyhetslanseringar, en höst och en tillfälligt exklusiv.
Bland de exklusiva nyheterna toppar Blanton’s Gold Edition mina smaklökars topplista. Stor, mäktig, fyllig, välformulerad och allmängt läcker. En av de bästa bourbons jag har provat från Blanton, och den är uteslutande avsedd för den internationella marknaden. Poor Americans…
De övriga två exklusiva nyheterna är båda från Islay, en rökig Galileo från Ardbeg och en orökig Danlossit från Bruichladdich.  Trots att Islay Barley Dunlossit är 100 % tillverkad på Islay (från korn till fat till flaska) är den inte klassiskt rökig utan friskt somrig och grönfruktig i sin stil. Oväntad karaktär och oväntat bra. Ardbeg laddar däremot alla rökgranaterna och levererar en pampig whisky i klassisk Ardbeg-stil med det rymdinspirerade namnet Galileo.

I höstlanseringen är det framför allt två produkter jag vill lyfta fram lite extra, en whisky och en tequila. Springbank 15 har övervägande vilat på sherryfat och givetvis fått sin karaktär där av. Men det blir aldrig platt och tråkigt som i många fall där Sherryfaten får härja fritt. Istället ligger här de söta sherrytonerna som en bred och stabil grund i botten och lämnar utrymme för ett mångfasetterat lager av komplexa toppnoter. Riktigt trevlig whisky att sippa på efter maten, med eller utan cigarr.
Slutligen kanske den roligaste nyheten i september, Tequila Amate Añejo, en riktigt bra tequila som inte bara är tillfällig utan kommer stanna på Systembolaget året ut. Amate Añejo är producerad på 100 % blå agave och lagrad på bourbon-fat i 14 månader. Mjuk, balanserad och kryddig. Svår att dofta sig mätt på och tyvärr lätt att dricka sig full på. Njut till fullo! Drick med måtta.

Exklusiva nyheter


Blanton’s Gold Edition

Art.nr 97060 – 700 ml – 569 kr
Kentucky, USA
Alkoholhalt: 51,5 % – T5
Blanton

Stor och sötfruktig doft av torkad aprikos, honung, mjölkchoklad, vanilj, lönnsirap, kryddor och snittblommor.
Fyllig, rund och pompös smak, men samtidigt sensuell och smekande elegant. Smörkolan, kryddorna och honungen hänger kvar och delar eftersmak med en nougat av högsta kvalitet. Vacker att se på. Fantastisk att dofta. Tragisk att behöva spotta ut.


Islay Barley Dunlossit 2006

Art.nr 97061 – 700 ml – 499 kr
Islay, Storbritannien
Alkoholhalt: 50 % – T5
Bruichladdich

Somrig och grönfruktig doft av äpplen, blommor, strandgräs och vanilj.
Mild smak med komplexitet och bredd. Mycket välgjord från första början till sista eftersmak.


Ardbeg Galileo

Art.nr 10253 – 700 ml – 799 kr
Islay, Storbritannien
Alkoholhalt: 49 % – T5

Tung doft av nyuppackad regnrock, tjärpastill, körsbär och kryddor.
Intensiv och torr smak med fyllig kropp och tydlig sälta. Muskulös och kaxig, men ändå välvårdad och stilig.

Höstens nyheter


Auchentoshan Three Wood

Art.nr 10308 – 700 ml – 539 kr
Lowlands, Storbritannien
Alkoholhalt: 43 % – T3
Morrison’s Bowmore Distillery

Tungt sherry-ekad doft av smörkola, nötter, honung och choklad med toppnoter av apelsin och hallon. Torr smak med viss sälta. Bra eftersmak med komplexitet, bredd och en avrundad sötma längst bak.


Springbank 15 Years

Art.nr 90308 – 700 ml – 695 kr
Campbeltown, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 % – T3
Springbank

Karaktärsfull och komplex doft med bred botten av spannmål, russin, gula äpplen, mynta och mjölkchoklad toppat med blommig nektar och ett uns läckert återhållsam rök.
Komplex smak med både ett intensivt drag och en mjuk smekning av tunga och gom. Lång eftersmak som går från äppelfrukt till marsipan till sherryfat till rök. Strålande!


Glenlivet Un-Chillfiltered Collection 1996

Art.nr 90370 –     700 ml – 549 kr
Speyside, Storbritannien
Alkoholhalt: 46 % – T3
Signatory

Mild och klassisk doft av cornflakes, spannmål, digestivekex och choklad. Smaken imponerar ännu mer än doften och är väl sammansatt, komplex, intensiv, klassisk och lång.


Caol Ila Distillers Edition 2012

Art.nr 10198 –     700 ml – 579 kr
Islay, Storbritannien
Alkoholhalt: 43 % – T2
Diageo Plc

Friskt havsinspirerad doft av äpplen, ljung, honung, saltvåta klippor och en självklar rök som påminner om en nerbrunnen majbrasa.
Mild smak med eleganta och friska toner av äpple, päron, vaxduk, honung och balanserad rök.


Tequila Amate Añejo

Art.nr 90245 –     700 ml – 429 kr
Mexiko
Alkoholhalt: 40 % – T2
Destileria Santa Lucia

Kryddig doft av oregano, timjan, kanel  och mynta toppad med citronskal, olivolja och pinjenötter.
Snyggt välsvarvad smak med balans och elegans. Sötfruktigt rund i mitten och lätt syrlig i ytterkanterna. Kryddig och elegant eftersmak. Mycket bra!