Vi guidar dig i dryckesvärlden

På film: Starka upplevelser med starka drycker? Nä.

Har ni också märkt att mat & dryckesupplevelser på film oftast är en totalt förbisedd bisak? En bisak som förpassas till att bli något de som pliktskyldigast intar medan den riktiga handlingen fortskrider.

Ölen de drack ett gäng flaskor av i filmen jag såg ikväll, den såg mest ut som om det var något de sköljde ner maten med. Inte alls som när jag och mina vänner tar oss en belgisk trapistöl och stönar av lycka när vi smakar. Vinet dom drack i en annan scen var det också bara en smutt på, och sen fortsatte filmen.

Säger någon i en film att en whisky är god, är det mest såsom ett säljargument; ”you should try X, its really good”. När whiskyn sen dricks, är det antingen som en stärkande stänkare; tjoho magen här kommer den, eller så är det som en liten sipp som man inte talar vidare om, innan man kommer till den riktiga saken. Är det med i filmen bara för att man ska tänka att det är vanliga människor det handlar om, och inte en film, som utfyllnad? Förmodligen.

Jo, ibland får man faktiskt veta att det är en njutning. Men mest då för att de säger att det är en njutning. Nästan aldrig är det så att man verkligen fattar och ser att människorna i filmen njuter av det de äter eller dricker. Äter de mat i någon scen, så mals det ofta på som om det egentligen vore något lätt märkligt de tuggar på, lite sterilt liksom. De flesta har även lite lätt ihopknipta kyska munnar. Dricker de något likaså.

Antagligen finns det en ät- & dryckesskola inom filmen med huvudregel att inte äckla åskådarna med att slabba, äta med öppen mun osv. Men det blir istället lite lätt löjligt, torrt och tråkigt att se på. Är det någon mer än jag som noterat detta?

I filmen jag såg häromdagen är det blåbärspajen som hon & han samlades kring. Hon, huvudpersonen, sägs gilla den starkt. Men det ser mer ut som om att hon är rädd för pajen. Kanske rädd för att gå upp i vikt, vad vet jag- men inte var det njutning i alla fall.

I den svenska deckaren jag såg idag, hackades det en himla massa grönsaker och frästes en massa på stekbordet i restaurangen. Gästerna på film-restaurangen sades också vara väldigt nöjda med maten. När kock-mannen och polis-frun senare äter hemma, så ser det så torftigt ut som det bara kan göra, med några små salladsblad på tallrikarna. Dom verkade ha trevligt ändå – med hela familjen samlad och så. Men ändå. Jag satt mest och undrade varför de inte tog med sig något av allt det där fantastiska dom hade lagat på restaurangen hem?

Filmer med större och mer äkta visade njutningar har ofta gjort större intryck hos mig historiskt- men det är inte så många kulinariska sådana jag kommer ihåg. Filmen Sideways var ju kul just för att den hade, i alla fall som grundtema, vin och konsten att njuta av vin & vinvärlden. Den var rolig med mycket visade känslor– Paul Giamatti till och med hatade Merlot. I Stranger than Fiction njuter Will Ferrell också verkligen av miss Pascals bakade kakor. I Ettore Scolas Fula, Skitiga & Elaka njuter Nino Manfredi av den förgiftade pastan inför hela familjen. Julie & Julia var också en riktigt härlig matfilm, med en entusiastiskt matlagande Meryl Streep i rollen som det amerikanska matoraklet Julia Child.

Det är få filmer idag som har detta lite mer seriöst på menyn. Vad det gäller att visa på mer intim njutning människor emellan, finns det däremot hur många filmer som helst. Fråga mig där, jag kan ge hur många förslag som helst.

Det är ur den synvinkeln inte alls konstigt att alla mat- & dryckes-program som lite porrigt och vällustigt beskriver dofter och smaker, har fått ett sådant uppsving de senaste decennierna. För det man får där, får man inte mycket av i filmens värld. Morberg, den nakne kocken Jamie, Nigella, Tina, Leyla & co, har alla fattat det vi vill se, höra och insupa mer av på set. Ska vi ändå sitta i tv-soffan och ta in upplevelserna, ska det i alla fall ge oss en maximal upplevelse av deras njutning, eller hur.

Se där, ett tips till alla filmmakare. Vi vill ha mer äkta Harry mötte Sally-stön i kulinariska dryck & mat-upplevelser på film. Tack.