Vi guidar dig i dryckesvärlden

På vinresa i Österrike

Sommelierer

Söndagen den artonde maj är inte bara min födelsedag utan också startskottet på en vinresa till Österrike. Jag har fått förmånen att hänga med ett gäng duktiga sommelierer som till vardags jobbar på vinbarer och gourmetrestauranger i Stockholm. Initiativtagare till resan är Totte Steneby från Sveriges Sommeliergille som tillsammans med AWMB (The Austrian Winemarketing board) satt ihop ett program med besök hos några av Österrikes alla vinproducenter. AWMB bildades 1986 och jobbar med att marknadsföra Österrikiska viner och ägs till hälften av vinodlarna och till hälften av handels- och jordbruksverket i landet.

Söndag är rese- och fridag vilket innebär litet turistande i Wien som bjuder på regnväder inledningsvis. Kvällen avslutas med ett besök på Palais Coburg som är ett hotell med inte mindre än ”fem vinkällare” fyllda till bredden och häjden med toppviner från hela världen. Vad sägs om t ex 100 årgångar av Château d´Yquem för att bara nämna något av de cirka 60 000 viner som finns till salu. Naturligtvis ett eldorado för ett gäng vinnördar som oss. Vi blindprovar några viner och jag kan konstatera att ett moget vin som lagrats under optimala förhållanden har en ungdomlig fräschör som gör att jag hamnar på läktaren när jag skall försöka placera årgången. (2007 var 1982 hoppsan) En riktig smakstart på resan blir det i alla fall.

Yquem

Nästa dag startar vår rundtur och nu tittar också solen fram och visar sig bli en trogen följeslagare under veckan. AWMB ställer upp med egen buss och representant som tar hand om oss. Första stoppet på resan blir hos Weingut Wieninger som håller till i Wien och är certifierade biodynamiker. Wieninger ingår i Premium Estates of Austria som är en grupp vinodlare som representerar några av de mest eftersökta vindistrikten i Österrike. Vi får prova vin från några av de andra vinmakarna i gruppen samtidigt vid vårt besök.

Wien

Bland Weiningers viner så fastnar jag för Weingut Wieninger Rosengartl Rielsing 2012, 221 kr 90/100 poäng som i näsan bjuder på fin mineral- och stenfrukt för att i munnen vara torr och lite stendammig men med ett fruktdrivet avslut där citrus och grape tävlar om smaklökarnas gunst. Ge vinet tre till fem år så blommar det ut ännu mer. Från Fred Loimer i Kamptal går jag igång på ett moget vin där druvorna skördats sent (november) och tjugo procent var botrytisangripna. Fred Loimer Riesling Steinmassl Kamptal Reserv Erste ÖTW Lage 2002, 235 kr 92/100 poäng näsan fylls med torkade sultanarussin och aprikoskompott för att i munnen bli krämig och nötig och avslutas av en mjuk citronkonfekt. Mums!

Sattlerhof i Südsteiermark har sauvignon blanc som sin specialitet men jag gillar deras chardonnay eller morillon som den heter här. Sattlerhof Pfarrweingarten Morillon Grosse STK Lage 2011, 374 kr 91/100 poäng är smörig och nötig i doften och smakar butterscotchkarameller och gula mogna äpplen. Ibland kan tydligt ekade viner vara barnsligt gott. Ge den tre år på hyllan så kommer eken att rundas av betydligt. Avslutningsvis får vi prova röda viner från Heinrich i Neusiedlersee. Bland dom tycker jag bäst om Heinrich Alter Berg Blaufränkisch 2011, 485 kr 92/100 poäng som har en elegant doft av mörka kryddor, bär och frukter som övergår i ett koncentrerad men snyggt balanserat smakcrescendo av mörka körsbär, plommon och blåbärsvanilj. Och till den passar det utmärkt med min beef chili gjord på högrev, ljus öl och tomatsalsa varvat mellan tortillabröd.

Alla producenter vi provar importeras till Sverige av Gullberg by Stockwine

Provningen avslutas med lunch och vi äntrar bussen för vidare färd. Första dagen avslutas med middag på Gasthof Prankl-Altes Schiffmeisterhaus (säg det snabbt några gånger ) i Wachau där vi får prova riesling och grüner veltliner från distriktet till maten. Vi guidas igenom ett femtontal viner av Emrich Knoll som är en av de stora vinmakarna i Wachau och Österrike.

Knoll

Emrich till vänster

En mycket trevlig kväll och i mitt tycke den bästa middagen under resan.

Middag

Efter att ha gnuggat ur gruset från ögonen och ätit frukost i strålande solsken och klarblå himmel med utsikt över en böljande Österrikisk landsbygd är det dags att åka vidare på nya besök.

Frukost

Idag besöker vi Salomon Undhof i den vackra staden Krems som är väl värd ett eget besök om man turistar i landet. Vi blir mottagna av den mycket sympatiske Bertold Salomon och hans fru som också bjuder oss på en god sparrislunch. Men först provar vinerna och mina favoriter idag är Salomon Lindberg Grüner Veltliner DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2012, 224 kr 91/100 poäng som är ett mineraldrivet och koncentrerat vin med fyllig kropp och litet knuten citrus och päronfrukt. Välbalanserat och gott nu men kommer att ge en dimension till med några års lagring. Bertold har valt ut ett moget referensvin Wieden Grüner Veltliner 1971, 92/100 poäng som bjuder på en doft av torkad honung och en mjukt krämig läcker avrundad sekundärfruktig aprikos- och honungssmak. Hi hi! vad gott, som ni vet sedan tidigare gillar jag mogna viner. Salomon Steiner Kögl Riesling DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2011, 223 kr 92/100 poäng är torr och krämig med en snygg och ren citrusfrukt och välintegrerad mineralitet som inte tar överhanden.

Pfaffenberg

Salomon Pfaffenberg Riesling DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2011, 229 kr 93/100 poäng får vi dricka till lunchen och den har ett litet större djup än Kögl.

Sparris

Salomon Undhof har tidigare funnits i Sverige och söker nu ny importör.

Som så många gånger kommer oftast det bästa till slut och på den här resan var det inget undantag. Vi besöker Schloss Gobelsburg i Kamptal under vår sista dag där vi blir mottagna av Michael Moosbrugger som driver slottet. Michael visar sig var en mycket pedagogisk herre och ger oss en lärorik lektion i skillnaderna av plantering och jordstilar mellan de olika vingårdarna. Han gör det så bra att han får en inbjudan att komma till Stockholm och hålla en Masteclass under hösten. När vi provar vinerna så smakar jag på i mitt tycke resans bästa grüner veltliner viner, eleganta och uttrycksfulla. De visar också tydligt skillnaden mellan de olika vingårdarna.

Gobelsburg

Schloss Gobelsburg Lamm Grüner Veltliner DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2012, 245 kr 93/100 poäng är mycket välbalanserat med en krämig textur, ren frukt och finstilt mineraluttryck. Ett snäpp bättre blir det när vi provar Schloss Gobelsburg Grub Grüner Veltliner DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2012,  265 kr 94/100 poäng som är mer strukturerad med en ren och rak finstämd blommig och silkig frukt som smälter i munnen.  Wow! det här vill jag ha med mig hem. Även rieslingvinerna höll hög klass och Schloss Gobelsburg Riesling Tradition DAC Reserv Erste Lage ÖTW 2011, 190 kr 93/100 poäng bjuder näsan på en smörig blommighet och cykelgummi (kommer av mineralerna). I munnen är den krämigt mjuk med len mogen citrusfrukt. Michael producerar också röda viner och vi får prova hans Schloss Gobelsburg Alte Haide Pinot Noir 2011, 190 kr 93/100 poäng som har en ren, sval och elegant lite pikant gröntjälkig ton i näsan. I munnen är den välbalanserad och har en sälta och flintrökighet som samsas med röda körsbär och mogna jordgubbar. Eken är också snyggt inlindad i vinet och blir aldrig störande. Svensk importör är Primeweine

Vi blir också bjudna på lunch och får äta en klassisk tafelspitz som består av långkok på oxkött och rotsaker som serveras med en kall mild sås på äpple och pepparrot. Till maten får vi dricka mogen grüner veltliner Lamm 2006 och riesling Heiligenstein 2005 samt zweigelt 2011 på magnum. Mycket gott och min favoritlunch på resan.

Kvällen blir den sista med gänget och morgonen därpå är det dags att åka hem. Det har varit en intensiv vecka men den har varit mycket givande och jag har fått lära känna nya trevliga människor.

En ännu bättre vecka helt enkelt.

Jäst-Janne