Vi guidar dig i dryckesvärlden

Premiär för Brännland iscider

För snart två år sedan skrev jag en artikel om svensk cider i Livets Goda. Eller snarare en text om äpplen och människor som bryr sig om dem. Till en början handlade det mest om must men så intervjuade jag en ambitiös entreprenör från Norrland, Andreas Sundgren. Han hade gett sig fan på att han skulle gör äkta cider men var inte helt säker på hur och i vilken stil. Det mest logiska alternativet, eller den tredje vägen som Andreas själv kallar den, visade sig vara iscider på äpplen – Cidre d’Glace.

Att skörda äpplen när det är minusgrader – liksom druvor när man gör icewine – eller att frysa musten naturligt är en metod som nästan uteslutande tidigare bara använts i Kanada. Svenska Blaxsta gör dock ett Apple Ice Wine (349 kronor) som produktionsmässigt borde vara detsamma men utan att använda iscidertiteln. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att prova det. Med andra ord är 2012 Brännland cider inte bara producentens första officiella premiärprodukt utan även min. Let’s pop it!

Doften breder ut sig. Mogna äpplen i kanelsockerlag, äppeljuicekoncentrat och marsipan. Smaken är fyllig och lite klibbig, liknande textur som icewine gjort på druvor. Vid en första klunk fyller den förväntade sötman gommen för ett kort ögonblick. Men bara sekunden efter rusar syran fram och glidtacklar sötmoset långt utanför plan. Kinderna drar i hops sig. Tankarna far iväg till rå rabarberstång. Om det här hade varit musik hade jag nog sagt ”wow, vilken dynamik”. På vinspråk blir det snarare ”komplex men något spretig”. Eftersmaken påminner mer om välgjord pommeau. Lång och fin.

När jag sitter med glaset i handen och filosoferar vaknar fler aromer till liv. Nypon, kardemumma, kanel. Syran sjunker in i sötman en smula men är fortfarande högst saliverande. Andreas Sundgren varnade mig för att syran inte riktigt ”satt sig” eftersom iscidern buteljerades mycket nära efter filtrering. Jag förstår vad han menar. Det här kommer bara att bli bättre med tiden. Samtidigt är det egentligen inget som stör den sorglöse (och inte så förbannat nördiga) men njutande själ som sitter i hammocken och dricker cidern med en bit bättre mögelost. En klockren kombination.

Det bästa sättet att få smaka någon av de 450 flaskorna av 2012 Brännland cider är att bege sig till någon av orterna som ”Sverigeresan – Mitt Kök” besöker nu i sommar. Förhoppningsvis ser vi produkten snart i  liten upplaga på Systembolaget.