Räkomelett och mogen Pommard

Räkomelett och mogen Pommard

Bjuder på omelett till lunch idag. Tore Wretman inspirerar till att med en gaffel röra ihop tre ägg och tre matskedar vatten. Steker äggen i massor av smör och fyller omeletten med räkor (hållbart fiskade), lite majonnäs (hemvispad) och parmesan. Gräddkokt svartkål serveras till, smaksatt med muskot och lite vitlök.
Vad dricker man till det?

Mitt lunchsällskap kommer cyklandes i solen och korkar upp en flaska 2005 Blanc Fumé de Pouilly från Dagueneau som med sin rökighet, mandeltoner och friska syra är mycket gott och välbalanserat.
Jag öppnar en flaska rött. En mogen Pommard från -97. Serverar vinet lite svalt i bourgognekupa och inväntar reaktionen.
Själv tycker jag den är lite köttig, rökig, rustik och helt mogen. Tanninerna har rundats av och frukten har övergått till en torkad fas. Ganska gott och borde passa till det mesta på grund av dess mjuka struktur.
Men vad tycker gästen?
– Lingon, rönnbär, en rökig mineralitet, klart moget och i smaken ett fåtöljvin (!). Flyktiga syror, kraftfullt, potent, lite grova tanniner. En djurisk pälsighet, körsbär. Definitivt bourgogne. Kanske Pommard.