Vi guidar dig i dryckesvärlden

Rapport från World Class 2012 – dag 1

Idag inleds finalen i den globala bartendertävlingen Diageo Reserve World Class 2012 i Rio de Janeiro. Totalt gör 39 bartenders upp om vem som äger baren. Alf Tumble följer svenske finalisten Rikard Enell i fyra dagar genom spriten.

På väg till invigningscermonin på Copacabana Palace träffar jag barchefen på Le Rouge, Rikard Enell, som är här för att representera blågult. Han ser aningen sammanbiten ut men den vita dresscoden för kvällens event skänker ett visst lugn. Jag träffade Rikard under den svenska uttagningen till tävlingen där jag själv satt i juryn, vilket också är en av anledningnarna att jag blivit inbjuden att bevaka finalen. I den globala finaljuryn sitter dock mer namnknunniga herrar: Dale Degroff, Salvatore Calabrese, Peter Dorelli, Hidetsugo Ueno, Daniel Estremadoyro, Steve Olson, Aruro Savage, och Gary Regan – alla stora cocktailsgurus men tyvärr är ingen kvinna. Rikard Enell berättar att en av de 39 finalisterna är tjej. Hon kommer från Beirut och ska tydligen vara grym. Jag undrar hur många av de 15 000 tävlingsaspiranter som var kvinnor men ingen verkar kunna svara på det. Det ser helt enkelt ut som alla i kocktävlingar – män och åter män.

Måndag förmiddag – “Tropical Journey”
Rikard  känner sig väl föreberedd. Han har övat på det han kan framför spegeln, pluggat sin sprithistoria och packat verktygslådan. Rikards grupp börjar med deltävlingen Tropical Journey där uppgiften är att blanda och servera två olika drinkar på temat, en “wild side” och en “cool side” inom loppet av tio minuter. Varje bartender bedöms efter fem kriterier: Teknik, presentation, kreativitet, smakbalans och framhävandet av spritsorten. 200 poäng per deltävling är möjlig att få.

I Rikards grupp sitter Daniel Estremadoyro och 2009 års vinnare Aristotelis Papadopouls (ståtligt namn må jag säga) i juryn. De är placerade i bardisken där de blir serverade och underhållna. Rikard urskiljer sig stilmässigt med sin brunrutiga linneskjorta, orangfärgade förkläde och mustasch. Han blandar båda drinkarna, en romdrink och en slags dekonstruktion av svensk punsch med skottsk whisky som bas, samtidigt som han berättar om sina svenska influenser och briljerar med spritkunskap.

Royal Bermuda Yaught Club
50 ml Ron Zacapa 23 y
5 ml Falernum likör ingefära lime
5 ml socker
22 ml lime
Angostura
Apelsinzest

The Single Punsch
40 ml Singleton Whisky
20 ml Arrak
8 ml Piemento Dram likör
8 ml socker
15 ml Fino sherry
Apelsinolja

Juryn ser först lite småtrött ut men skiner snart upp. Kontakten med gästen fungerar. Inga tekniska misstag och två välsvarvade drinkar. Enkelt men snyggt serverade, utan krusiduller (eller paraply och kolsyreis som taiwanesen innan gick loss med). En stabil början.

Måndag eftermiddag – “Cocktail Mastery”
Efter lunch ska Rikards grupp  först blanda två drinkar, en klassisk och en “unik fancy”, där man på förhand valt ut två spritsorter ur Diageos portfölj. Därefter är det teoriprov och blindprovning av de valda märkena. Rikard har valt Tanqueray Ten Gin och romen Ron Zacapa 23 y. Den nya juryn, Hidetsugo Ueno och Gary Regan, ser roade ut. Och tur är väl det för serveringen sitter som en smäck. Applåder och ryggdunkar bekräftar. Det enda Rikard beklagar sig över efteråt är den glömda citronzesten och att han borde tagit av sig vigselringen (!). En av herrarna i juryn anser tydligen både ringar och klockar vara störningsmoment.

Bijou
40 ml Tanqueray Ten
12 ml grön chartreuse
18 ml söt vermouth
En dash Orangebitter

Rom Crust
50 ml Ron Zacapa 23 y
15 ml Grand Marnier
18 ml citronjuice
2 stänk angostura
Socker och citronspiral med klädnypa

Teori och blindprovning kommer att ske gemensamt med de andra tre grupperna, troligtvis imorgon. Tills dess ska jag försöka hinna äta middag, åka på ett vodkaevent tillsammans med tidningen Wallpaper, förmodligen springa en mil och sedan äta rejäla mängder scrambled äggs. Godkväll.

PS. Dagens drink går till Tim Philips från Australien som gjorde en Hot Toddy i en bag-in-box-påse i en mikrovågsugn. Respekt.

Några bilder från dagens tävlingar.

En leende jury verkar nöjda med Rikards första deltävling.

Den amerikanska bartendern Ricky Gomez har fått mycket uppmärksamhet. Mest för att han tävlar för USA men också för den här vackra serveringen av sin tikidrink.

Taiwnaesen Kae Yin presenterar sina cocktails med hjälp av en tolk. Kolsyreis och showservering talar dock för sig själv.

Harry Glockler från Rivabar i Berlin imponerar på Steve Olsen och Peter Dorelli. Efteråt var han dock besviken.