Riesling en druva för alla smaker

Just nu känns det som sommaren inte riktigt vill ta fart men så fort solen värmer på lite mer blir jag sugen på att korka upp en riesling och njuta av den på altanen. Därför vill jag slå ett slag för två av Tysklands bästa producenter som finns tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment. Det är ingen hemlighet att jag tycker om tyska rieslingviner och brukar tipsa om dem lite då och då. Det som gör mig så förtjust i vinerna är att de trots olika mängd restsocker är otroligt välbalanserade och aldrig blir sliskiga tack vare den höga syran som är ryggraden i riesling.

Haag

Först ut är Fritz Haag från Brauneberg i mosel med toppvingårdarna Juffer och Juffer Sonnenuhr som bjuder på fem olika typer av viner.

Fritz Haag Riesling 2013, 139 kr 88/100 poäng är instegsvinet med en tydlig läskande druvsötma och sexton gram restsocker. Alkoholhalt elva procent.

Fritz Hagg Brauneberger Riesling Kabinett 2013, 179 kr 90/100 poäng har en mer nyanserad smak av citrus och fläder med en tydligare struktur som gör att vinet känns mindre sött trots fyrtio gram restsocker. Min personliga favorit med hög klunkabilitet. Alkoholhalt sju komma fem procent.

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trocken Grosses Gewächs 2012, 299 kr 92/100 poäng är ett torrt vin som bjuder näsan på en fin klassisk skifferdoft. Smaken är torr med elegant mineral och citruston. Restsockerhalten är åtta gram och tretton procent alkohol.

Från vingården Juffer Sonnenuhr finns också en spätlese och en auslese med sjuttiofem respektive etthundrafem gram restsocker och sju komma fem procecnts alkohol. Bägge vinerna är välbalanserade och riktigt goda om man vill testa lite mer sötma. Till spätlesen passar det asiatiska köket med sin hetta utmärkt. Till auslesen är det gott med en elegant efterätt på färska sommarbär eller en bit münsterost.

Emrich

Nästa producent är min absoluta favorit i Tyskland, Emrich Schönleber från Monzingen i Nahe. Deras viner har aldrig gjort mig besviken och bjuder på hög precision av balans och elegant frukt särskilt från toppvingården Halenberg. Tre torra viner finns att beställa från den 1 juli på bolaget. Gemensamt för vinerna är en restsockerhalt på sex gram.

Emrich Schönleber Riesling Trocken Nahe 2012, 159 kr 89/100 poäng är instegsvinet som har en något återhållen mineral och citruston i näsan medan munnen bjuds på rejäl ren citrusfruktighet med ett lite torrt stenigt avslut. Alkoholhalt elva komma fem procent alkohol.

Emrich Schönleber Monzingen Halenberg riesling Trocken 2012, 279 kr 91/100 poäng känns idag knuten i doften medan smaken är ung och stram med en vulkanisk kryddighet och mogen citron. Ge vinet rejält med luft och servera till ångkokt vit fisk, färsk potatis och smörstekta sommarprimörer. Alkoholhalt tolv komma fem procent.

Emrich Schönleber Halenberg Riesling Grosses Gewächs 2012, 499 kr 94/100 poäng bjuder på ung grön citrus och lime i näsan medan munnen fylls med en rik koncentrerad citrus, lime och röd äppelfrukt. En tydlig mineralton och sälta avrundar smaken. Ett strukturerat och rikt vin som kommer att bjuda på en ännu större smakupplevelse (95/100) om fem år. Alkoholhalt tolv komma fem procent.

Importör är Vinovativa

Ur ett tidigt historiskt perspektiv gjorde man helt torr riesling i Tyskland och det är först under senare delen av 1900-talet som de olika prädikatsklasserna med reglerad restsockerhalt tillkom. Under en period så försvann de torra vinerna på marknaden och riesling fick rykte om sig att bara vara söt. Idag gör man mer och mer torra viner samtidigt som man behållit och utvecklat förmågan att göra riktigt bra viner med olika grader av restsötma.

Jäst Janne