Vi guidar dig i dryckesvärlden

Sancerre och salmiakkola – Saint-Bris och sniglar

P1030554 (1)
Udda kombinationer har alltid varit min stora passion när det kommer till mat och dryck, och det bästa som finns är när en fördomsfulla teori krossas av en fysisk magi.

Den senaste tiden har jag fått möjligheten att prova två smakkombinationer som jag till att börja med var skeptiskt inställd till men som visade sig var inget annat än lysande. Den första var i samband med att Spritmuseum skulle lansera sin nya utställning om lakrits och då jag fick frågan om vilket vin jag skulle välja till en salmiakkola. Eftersom jag aldrig druckit vin till en salmiakkola fick jag dra till med ett par förslag som jag gissade skulle kunna funka, om än något tveksamt. Mitt första förslag var en shiraz med solmogen frukt och mjuk syra, mitt andra förslag var en fatlagrad chardonnay med fetma och lakritstoner.  Bägge förslagen slutade i fullkomlig katastrof och orsakade en bitter krock i munnen. Det vin som däremot visade sig vara ”a perfect match” var en torr sauvignon blanc från Nya Zeeland!
Efter det här har jag provat liknande viner till samma salmiakkola och kommit fram till att rena och ofatade viner är det som går hem, och hemligheten ligger såklart i sältan som plockar ner syran och mineraliteten i vinet och framhäver frukten. Senaste favoriten är en druvtypisk och fruktdriven Sancerre, ett vin som jag utan tvekan skulle kunna köra till en enkel dessert bestående av en enkel salmiakkola. Eller kanske som mellanrätt innan huvudrätten istället för granité?

Le Snigel 33Nästa udda och oväntade kombination fick jag under mitt senaste besök i Bourgogne där jag vid tillfälle serverades en kraftig förrätt med sniglar, skogssvamp, rökt sidfläsk och smördeg. Återigen var det en tung sälta som dominerade rätten och återigen blev jag förvånad när vinet som serverades var en knastertorr Sant-Bris sauvignon, ett vin som jag normalt  plockar fram till skaldjur. Men, ännu en gång stod jag inför det faktum att en oväntad kombination lyfte fram aromer och smaker i maten som jag förmodligen aldrig skulle ha upplevt om jag lyssnat på ryggraden och  gått på några av mina klassiska vinval.  Harmonin var fulländad! Sälta och syra utan störande ekfat. A perfect match.

Nu sitter det säkert någon där ute med en salt snigel i ena handen och ett glas kylskåpssval saint-bris den andra och tänker ”vadå udda kombination, jag dricker sancerre och tuggar salmiakkola varje dag innan lunch”. Det finns hur många spännande mat- och vinkombinationer som helst, så väl udda som klassiska.
Vilken är din favorit-kombo?