Secano Interior – Ett udda ursprung i Chile

Secano Interior – Ett udda ursprung i Chile

Ofta när det pratas om viner från nya världen fokuserar man på druvan och tillverkningen av vinet,  inte så mycket på ursprunget. Trots detta har de flesta nya världen länder jobbat i många år på att utveckla regelverk för att förstärka sina viners ursprung. Det finns i USA en mängd AVA, flera av dem rätt små och utöver det möjlighet att skriva ut den enskilda vingården på etiketten. Sydafrika har sitt Wine of Origin System och i Australien har man satsat hårt på A+ Australian Wine, en marknadsföringskampanj där man trycker på ursprungsregionen.

Trots att det finns flertal vinstilar i nya världen kopplade till både ursprung och druva som Marlborough Sauvignon Blanc, Napa Valley Cabernet Sauvignon och Hunter Valley Semillon,  är det få av dessa regelsystem för ursprung som kontrollerar vilka druvor som får användas på ett liknande sätt som i Europa. Därför är det lite udda att det i Chile finns ett DO som Secano Interior där endast país och cinsault får användas.

Secano Interior är en chilensk DO som täcker området mot kustbergen mellan floderna Mataquito och Bío-Bío i södra Chile. Secano Interior får alltså endast användas för viner gjorda av druvorna país eller cinsault. Övriga viner från motsvarande område kommer märkas Valle de Itata. I området råder medelhavsklimat men till skillnad från resten av Chile regnar det tillräckligt mycket, upp mot 1 000 mm per år, för att man skall kunna odla utan bevattning.

País är en druva med dåligt rykte. Det är samma druva som kallas mission i Kalifornien, det vill säga den druva som man tror missionärerna tog med vid koloniseringen av dessa områden. Länge har druvan använts mest för billigt bulkvin, men i södra Chile har både país och cinsault funnits planterade sedan länge. Det innebär att det finns vingårdar planterade som bush vines med gamla stockar, ofta över 60 år gamla, och som aldrig bevattnats.

Dessa gamla stockar används nu för att göra viner under appellationen Secano Interior. Av país har jag bara provat ett vin härifrån och det görs av Miguel Torres. Miguel Torres har en förkärlek att återuppliva gamla bortglömda, eller eftersatta druvor. Jag provade 2013 Miguel Torres Reserva de Pueblo País och det var verkligen en glad överraskning. Vinet jäses med 90% kolsyrejäsning, fatas inte och är väldigt likt en beaujolais. Fruktigt, friskt och mjukt men ändå lite struktur, som en Cru Beaujolais, men inte med samma koncentration och längd. Ett läskande och gott vin.

Det finns flera som producerar cinsault under Secano Interior DO:n. En är DeMartino, en favoritproducent i Chile. De jobbar ekologiskt och vågar sticka ut. De gör bland annat Gallardia Cinsault Rosé och Viejas Tinajas Cinsault. Det senare vinet jäses i tinajas, det vill säga leramforor, helt utan tillsatt jäst och för exportversionen tillsätts endast lite svaveldioxid vid buteljering, annars används inget alls. Cinsaultdruvorna skalmacerar i amfororna i en månad.

En annan producent som jag också är väldigt nyfiken på är Viña Koyle som också gör en cinsault. Företaget ägs av Undurraga- familjen som har sålt den stora vinproducenten med samma namn och startat Viña Koyle som satsar på viner av högre kvalitet. De lägger nu om alla sina vingårdar till biodynamisk odling. Jag träffade vinmakaren Cristobal Undurraga för många år sedan när jag besökte Argentina och han var vinmakare på Kaiken. En mycket trevlig, och duktig vinmakare.

Kaiken är den Chilenska producentens Montesprojekt i Argentina, och Montes gör Montes Outer Limits Old Roots Cinsault. Jag har provat årgång 2014 som var ljust rubinröd, fruktdriven utan märkbar ekkaraktär och med mycket röd frukt. Den var fylligare än Torres país, med mer koncentration men fortfarande ett relativt lätt och fruktigt vin i en mycket trevlig lättdrucken stil.

Är du sugen på mer spännande viner från södra Chile så leta efter viner från producentorganisationen VIGNO. Det är en sammanslutning av 12 producenter som gör Carignan i Maule från gamla vingårdar och som satt upp egna hårda krav på kvalitet. Dessa viner är mer koncentrerade och i en kraftigare, seriösare stil än vinerna från Secano Interior. Här är det ofta också ekologiska eller biodynamiska viner, jäsning på tinajas utan tillsatt jäst och med lite eller ingen svaveldioxid.