Systembolagets bästa nyheter i maj – enligt Mikael

Den exklusiva majlanseringen håller fokus på lyxiga roséviner där tyvärr långt ifrån alla håller måttet. Desto bättre kvalitet och prisvärdhet hittar vi på den röda sidan, inte minst bland de Sicilianska vinerna som äntligen börjar få fotfäste även här hemma i Sverige. Personligen är jag väldigt svag för de vulkaniska vinerna från Etna, men välgjorda viner från solvarma DOCG-området Cerasuolo di Vittoria är inte heller helt fel. Prova Planeta Dorilli som kommer nu i maj och dela med dig av vad du tycker.
På spritsidan är det som vanligt få men bra nyheter. Två av de tre håller extrem hög kvalitet och till priset pratar vi världsklass. Nu till dessa två favoriter och allt annat som föll mig i smaken i maj…

MOUSSERANDE VIN


Franciacorta Cuvée Prestige

Art.nr 95114 – 750 ml – 239 kr
Franciacorta, Italien
Alkoholhalt: 12,5 %
Ca” del Bosco – T6

Uppumpad italienare från en av de finare familjerna. Tät på frukt, rik på mineraler, viss sötma och bra med syran. Den välsydda kostymen fylls upp väl och bärs fram elegant. En klassisk italienare som inte gillas av alla, men många.

CHAMPAGNE – ROSÉ


Pierre Peters Rosé for Albane

Art.nr 90149 – 750 ml – 335 kr
Champagne, Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Pierre Peters – T6

Läckert rosa i både färg, doft och smak. Både hallon och smultron finns där men tar inte mer plats än nödvändigt utan det är de klassiska champagnearomerna dominerar med bröd, mineraler och nötig grädde. Bra syra i benstommen och en gräddig avslutning som beblandar sig fint med hallonfrukten.

VITT VIN


Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2007

Art.nr 90400 – 750 ml – 167 kr
Alsace Grand Cru, Frankrike
Alkoholhalt: 12 %
Domaines Schlumberger – T5

Typisk Alsace-riesling som övertygar med rökiga granitmineraler, lätt dieselarom och mogen persika. Väl i munnen är den inte lika övertygande utan mer medelfylligt diskret och elegant. Frisk syra och en balanserad frukt. Ett vin som skulle smaka fint tillsammans med några pilgrimsmusslor som smörstekts några sekunder tillsammans med ett par generösa kläm på citronklyftan.


Bründlmayer Riesling Heiligenstein 2010

Art.nr 90101 – 750 ml – 195 kr
Kamptal, Österrike
Alkoholhalt: 12,5 %
Bründlmayer – T6

Österrikisk riesling är något helt annat än riesling från Alsace. Här är det grön äppelfrukt och blommiga aromer som gäller. En rejält uppstramad syra lyfter smaken och imponerar på smaklökarna så pass att de har svårt att släppa taget.


Macon-Milly-Lamartine Clos du Four Christophe Cordier 2010

Art.nr 99100 – 750 ml – 179 kr
Mâcon Milly-Lamartine, Frankrike
Alkoholhalt: 13,5 %
Christophe Cordier – T5

Efter två totalt fatbefriade individer är det skönt med lite fransk smörighet från Bourgogne. Förutom en gräddig smörkola bjuds vi här på torr citrusfrukt. Och det är precis det här som är det charmiga med bra vita viner från Bourgogne. Frisk syra och frukt som skänker balans och fräschör till de rostade och smöriga ekfaten som vill – men inte får – stå i centrum och ta över.
Smörstekt vit och fast fisk skulle sitta som en platt spätta på en rund tallrik i det här fallet.


Langhe Arneis Bricco Cappellina 2010

Art.nr 90411 – 750 ml – 129 kr
Langhe, Italien
Alkoholhalt: 12,5 %
Gianni Voerzio – T5

Italienska Langhe är mest känt för sina röda viner, och då främst på druvan Nebbiolo. Men som så ofta när det i Sverige dyker upp vita viner från dessa rödvinsområden så imponerar de. Det här vinet är oemotståndligt aromatiskt för näsan som blir förförd av fångvis av snittblommor och en tropisk fruktkorg där passionsfrukten dominerar. Vem gillar inte blombuketter och solmogen frukt? Lägg där till en generös smak, frisk syra och ett kupat glas storlek större och lyckan är fullkomlig.

ROSÉVIN


Domaene Gobelsburg Rosé 2011

Art.nr 91227 – 750 ml – 99 kr
Niederösterreich, Österrike
Alkoholhalt: 12,5 %
Schloss Gobelsburg – T5

Lätt rosa nyans i glaset. Friskt blommig doft med toner av rosor, citrus, lite fläder och ett och annat hallon i näsan. Pigg och livlig smak med fin balans och bärig frukt i munnen. Ett klassiskt rosévin i europiskt stram stil som man med fördel dricker välkyld på balkongen eller tillsammans med en inte alltför kraftfull fisk.


Marsannay Rosé Pinot Noir Domaine Bruno Clair 2010

Art.nr 91165 – 750 ml – 149 kr
Marsannay, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 %
Domaine Bruno Clair – T6

Karaktärsfull rosé som påminner lite i både doft och smak av en välgjord rosé-champagne, minus bubblor. Rik på mineraler med rökig touch, bärig hallonfrukt, stram syra och gräddig avslutning. Vacker och matintresserad fransyska som skulle smälta in fint tillsammans med tillagade fisk och skaldjursrätter.


Domaine de la Tour du Bon Rosé 2011

Art.nr 95113 – 750 ml – 152 kr
Bandol, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Domaine de la Tour du Bon – T6

Ännu en karaktärsfull rosé som här har fötterna i jorden med en doft som går åt rotselleri, pepparrot och lite ingefära. Men här finns även solmogna aromer av persika och jordgubbar. Relativt fyllig i smaken med elegant balans och rund avslutning.


Delheim Pinotage Rosé 2011

Art.nr 90107 – 750 ml – 99 kr
Stellenbosch, Sydafrika
Alkoholhalt: 12,5 %
Delheim Wines – T5

Den sydafrikanska druvan pinotage är mest känd för sina karakteristiskt fylliga rödviner med en lätt rökig touch. Det här vinet gör min lilla hjärna lätt förvirrad när glaset skimmrar i ljust rosa, men doften är tveklöst en pinotage. Körsbärsfrukten finns där tillsammans några jordgubbar och den typiskt brända tonen av rök. Mycket smak, viss fruktsötma men även en frisk syra om balanserar. Måste säga att den fördomsfulla inställning jag gick in i vinet med försvann rätt fort efter en sniff och lite surplande. Kul rosé!

RÖTT VIN


Tenuta delle Terre Nere 2010

Art.nr 91201 – 750 ml – 129 kr
Etna, Italien
Alkoholhalt: 13,5 %
Tenuta delle Terre Nere – T6

Äntligen börjar vinerna från området kring Etna på Sicilien få fäste även i Sverige. De magra och vulkaniska jordarna runt vulkanen har all förutsättning att producera viner av världsklass. Klimatet här är något helt annat än övriga Sicilien. I april månad kan du ett par kilometer ovanför vinodlingarna åka snowboard och ett par kilometer åt andra hållet åker du vattenskidor, allt på en och samma dag.
Det har gjorts vin på Etna i hundratals år, men det är först på senare år som kunskapen om hur man skapar stora viner spritt sig i området. Det här vinet från Tenuta delle Terre Nere är kryddigt i stilen med tydlig körsbärsfrukt och järnek, rikligt med kryddor, och torra mineraler. Den italienska syran sitter precis där den skall och tannierna mobiliserar sig direkt under överläppen. Detta gör att man helst dricker det här vinet tillsammans med tomatinspirerade kötträtter med italiensk touch.


Fincas de Ganuza Reserva 2005

Art.nr 99275 – 750 ml – 260 kr
Rioja, Spanien
Alkoholhalt: 14 %
Fernando Remírez de Ganuza -T6

Eftersom det inte händer allt för ofta så tvingas jag faktiskt dra lite extra på smilbanden när det dyker upp en så här övertydlig Rioja i glaset. Speciellt när den fjäskiga ekfatsvaniljen och dillspadet friskas upp med en generös plommonfrukt, elakt sträva tanniner och läckert stram syra. Det här vinet går  utan problem gömma undan ytterligare några år, men jag skulle inte ha något emot att dricka det tillsammans med en helstekt oxfilé som har en rödskimrande mitt, sauterade grönsaker och en krämig rotfruktsgratäng.


Acciaiolo 2006

Art.nr 98048 – 750 ml – 269 kr
Toscana, Italien
Alkoholhalt: 13,5 %
Castello d’Albola – T6

Kaxig Toscanare med en fot i det moderna och en fot i det förflutna. Bombastisk körsbärsfrukt i både doft och smak som får kryddigt sällskap av rostade ekfat, kaffe, choklad och kanderade apelsinskal (tänk romerska bågar). Ännu ung och lite tjurig i smaken med en åtstramad frukt och uppretade tanniner som kommer ta lite tid att lugna ner. En blodig köttbit tillsammans med en syrlig rödvinssås kommer hjälpa bra och skynda på mognadsprocessen i munhålan.


Planeta Dorilli 2009

Art.nr 90008 – 750 ml – 149 kr
Cerasuolo di Vittoria Classico, Italien
Alkoholhalt: 13 %
Planeta – T6

Äntligen får vi chansen att njuta av Planeta Dorilli här i Sverige. Vinet som jag vid flera tillfällen har provat på plats men aldrig kunnat vagga till ro hemma i min egen soffa. Men nu äntligen är det dags. Välgjorda viner som det här från det Sicilianska DOCG området Cerasuolo di Vittoria Classico har en egen karaktär som inte går att hitta någon annanstans i vinvärlden. Doften är rågad av solmogna jordgubbar, eller kanske mer nykokt jordgubbskräm. Här finns även färska örter, vit choklad och gräddig vanilj. Trots en sötfruktig doft så är smaken helt torr. Jordgubbarna finns kvar tillsammans med grädden och örterna. Bäst av allt är den slutliga eftersmaken där den vita chokladen tittar fram igen och sammetslent omsluter jordgubbarna i en värdig sorti.


Crozes-Hermitage Domaine des Lises 2009

Art.nr 99225 – 750 ml – 199 kr
Crozes-Hermitage, Frankrike
Alkoholhalt: 13 %
Equis – T6

Pompös Crozes-Hermitage som drar på med alla växlarna för att övertyga om sitt ursprung. Och den lyckas, för det råder ingen större tvekan om att den parfymerade aromen av violpastill, björnbär, gummi och rök har sitt ursprung i druvan Syrah och området Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen. Även smaken är klassiskt stram med bra fyllighet och markerade tanniner. I eftersmaken tittar en animalisk ton fram och rundar av. Ett vin att dricka till smakrika kötträtter.


Hermitage La Petite Chapelle 2009

Art.nr 91217 – 750 ml – 529 kr
Hermitage, Frankrike
Alkoholhalt: 14 %
Paul Jaboulet Ainé – T6

Ovanför Crozes-Hermitage ligger den prestigefyllda kullen Hermitage. Även här är det druvan Syrah som gäller och vinerna här har hår på bröstet. Inte helt olikt Tarzan i kaxighet och karaktär. Det här vinet är elegant men samtidigt kraftig och fylligt. Strävt, mustigt, fruktigt, och rökigt med en insmickrande ekfatston av kaffe och choklad. Ett gott vin med goda avsikter som går väldigt bra att lagra men lika bra att dricka tillsammans med smakrika kötträtter.


Château Bel-Air Lagrave 1985

Art.nr 91168 – 750 ml – 349 kr
Moulis, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 %
Bordeauxslott – T6

1985 var ett varmt år i Bordeaux som lämnade efter sig solvarma viner med generös frukt. Det här mogna vinet från Chateau Bel-Air Lagrave är ett bra exempel på ett just detta. Doften är av klassiskt mogen bordeaux-snitt med tobak, cederträ, höstlöv, plommon och läder. Smaken är elegant och stram med söta tanniner. Kul att få chansen att dricka en mogen bordeaux från 1985 som inte kostar allt för mycket, helst tillsammans med rosmarinkryddad lam och rödvinssky.Zuccardi Zeta
Art.nr 95100 – 750 ml – 229 kr

Mendoza, Argentina
Alkoholhalt: 14 %
Familia Zuccardi – T6

Ett vin som har bra drag i ekfaten. Här är det främst rostade toner av kaffe och choklad som dominerar. Åtminstone till att börja med. Efter att ha närmat mig glaset med näsan ett par gånger så tittar även en mörk björnbärsfrukt fram. Smaken är stor och pompös med tät frukt och chokladiga ekfat. Här finns även en härligt stram syra som skänker ryggrad och gör vinet intressant och användbart. Både att lagra och servera till smakrika kötträtter med syrliga och/eller gräddiga tillbehör.

CIDER


Cidrerie de Savoie Pommes & Poires Brut

Art.nr 1551 –  750 ml – 69 kr
Frankrike
Alkoholhalt: 4,5 %
Cidrerie de Savoie – T5

Härligt ladugårdsbefläckad cider från franska äpplen och päron. Tydligt stallig i doften med fruktiga toner av mogna gula äpplen och päron. Smaken är torr, lite sträv och fint äppelfruktig. Läskande god att dricka sval i solen eller tillsammans med rödmögelostar och smakrika rätter på fisk och skaldjur. Och har ni aldrig provat torr cider och ostron så är det dags.

SPRIT


Armagnac Magnol Domaine de la Brette 1993

Art.nr 10180 – 700 ml – 386 kr
Ténarèze, Frankrike
Alkoholhalt: 53,4 %
Domaine de la Brette – T5

En publik och franskt charmig armagnac med fruktig doft av nektar och honung som får sällskap av en insmickrande arom av fransk nougat och vit choklad.
Kraftfull och ursprungstypisk smak. Elegant sötfruktig i botten med kaxiga topptoner, viss syra och lång eftersmak.


Mackmyra Special 08 Handplockat

Art.nr 20500 – 700 ml -589 kr
Sverige
Alkoholhalt: 46 %
Mackmyra Svensk Whisky AB – BAS

Hustypiskt kryddig doft med friska toner av citrus, äpplen, örter, vanilj och spannmål. Över allt ligger ett tunt lager av vinös nektar från slutlagring på sauternesfat. Smaken är bred, komplex och sötfruktig. Intensiv start med bra bett som så småningom lugnar ner sig och elegant avslutar med runda toner av nektar, honung och vit choklad. Handgjord och mycket välgjord.