Tre augustibärs för en längre semester

Det släpptes tio specialöl i ett fyrtiotal butiker spridda över hela landet igår. Av dessa hittade jag tre solklara favoriter. Inga bastubärs direkt, snarare öl för slö hammockkontemaplation.

Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere (89 kronor) Amerikanska årgångsöl, 2012, för att fira skörden over there. Ohyggligt mumsigt och fett på ett generöst USA-manér. Men det är inte bara grädde på moset och extra allt, häll upp den bourgognekupa och gör ett djupdyk ner i fruktknäckig komplexitet. Dela gärna med en vän såvida det inte är din sista semesterdag. Då är den bara din.

Ska Brewing Decadent Imperial IPA (83 kronor) Colorado-bryggeriet som vid sidan om Oskar Blues gjort sig kända för sin coola burköl. Men låt inte den “klassiska” glasflaskan lura dig. Bakom den fula Kronblom-etiketten gömmer sig en briljant balanserad jänkar-IPA. När 10 procent alkohol trollas bort utan att resultatet blir för sötsliskigt lyfter även jag på hatten.

Lervig Konrads Stout Russian Imperial Stout (30 kronor) Mycket snygg, och i sammanhanget billig, norsk stout. Kombinationen kavring och mörk choklad kan inte bli mycket bättre, särskilt inte de eftermiddagar då det haglar ute och gjutjärnskaminen glöder.