Vi guidar dig i dryckesvärlden

Tre augustiviner under 150

Här kommer  tips på tre godingar  till de sista skälvande semesterdagarna, till vardagsmiddagen eller fredagskvällen. Alla från augustisläppet på Systembolaget. Alla under 150 kronor.

2010 Tim Adams Semillon från Clare Valley i Australien har en härligt fyllig kropp med rostade aromer och intressanta gummitoner. Det är syrligt och nötigt med kryddiga vaniljtoner och lång eftersmak.
Tim Adams och hans fru Pam driver vingården sedan 25 år tillbaka och producerar 15 000 lådor per år av klassiska franska druvsorter. Själv är jag mest förtjust i de karaktärsfulla semillonvinerna. Jag dricker vinet till saftiga smörstekta kycklingbröst med grovmalen svartpeppar, några mogna tomater och en skål salta chips.

2008 Terre di San Leonardo är en italiensk bordeauxblend från Dolomiterna i norra Italien. Druvorna är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc fast långt från Bordeaux i doft och smak. En parfymerad, örtig och jordig doft med aromer av choklad och torkad frukt med bärig, lite eldig, kryddig och harmonisk smak gör att jag dricker vinet i stora klunkar till min favoriträtt, spaghetti bolognese.

2010 Pétalos av druvsorten méncia kommer från Bierzo i norra Spanien. Vinmakaren Alvaro Palacios, mera känd för sina viner i Priorat, gör ett intagande vin med hallonbärig, kryddig och blommig doft och aromatiskt, generös och saftig frukt, tydliga tanniner samt fattoner i eftersmaken. En sval kväll äter jag böngryta med chorizokorvar och dricker mig otörstig av detta vin. I Valdeorras gör hans bror Rafael Palacios goda vita viner av godellodruvan. Missa inte!