Vi guidar dig i dryckesvärlden

Tumble Sour – till de frusna och de sjukliga

Tumble SourJag skulle aldrig för mitt liv påstå att jag kan blanda drinkar. Men jag är en baddare på att dricka dem. Favoriten just nu är New York Sour. Och byter man ut rödvinet mot Barolo Chinato får man givetvis en Tumble Sour.

Cocktailen New York Sour är en variant på klassikern Whisky Sour där man toppat drinken med en ”rödvinsfloat”. I vissa gamla recept använder man portvin vilket fick mig att tänka på Barolo Chinato – ett bitterkryddat starkvin som ursprungligen ansågs ha medicinska fördelar. Med Chianto som topping kan du alltså tillgodoräkna dig både en söt starkvinskänsla, en bitterarom som påminner om Antica Formula och en tillfrisknande effekt. Bingo, om du frågar mig.

Jag utgick från ett klassikt Whisky Sour-recept med äggvita och enbart citronjuice (apelsinjuice förekommer också). Eftersom vinet är sött har jag dragit ned lite på sockerlagen men det är, liksom allt annat du kan läsa om här på Popit, en smaksak.

Tumble Sour
5 cl Rye Whisky (Templeton) eller Bourbon (Maker’s Mark, Buffalo Trace)
3 cl citronjuice färskpressad
1,5 cl sockerlag (hälften vatten, hälften socker)
1,5 cl Barolo Chinato
Drygt en halv äggvita

1. Rör ut sockerlagen i citronjuicen i en shaker. Tillsätt äggvita och whisky.

2. Full på med is och skaka ordentligt.

3. Straina direkt i ett tumblerglas (vad annars?!) som är fullt med is.

4. Toppa med Chinato genom att hälla försiktigt mot baksidan av en sked. Vinet ska hamna överst, inte i botten.

5. Drick! Utan sugrör eller att röra om.

PS. Rödvinssplashen var blev inte säsrskilt lyckad på bilden. Ska öva igen ikväll…