Vi guidar dig i dryckesvärlden

Tumble top 5 + 5 april!

Ibland känner jag mig korkad när jag provar vin på Systembolaget. Det har med själva upplägget att göra. I stället för att jag själv sökt upp de viner som jag tycker är mest spännande blir jag serverad det som någon annan redan bestämt att jag ska/borde skriva om. Systemet styr utbudet. 99% av folket inhandlar sin dryck på bolaget. Det vore således dumt av mig att inte skriva om dessa viner.

Men, bara så att du vet, av de nyheter som släpps varje månad testar jag bara en bråkdel. Enbart de jag på pappret finner intressanta. Av dessa har jag valt ut fem viner jag själv tänkte köpa. Tyvärr tillhandahåller de statliga provningarna inte de mer exklusiva vinerna. Men baserat baserat på tidigare erfarenheter, vinskvaller och ärlig nyfikenhet har jag valt ut ytterligare fem, oprovade buteljer, som står högst upp på inköpslistan.

Topp fem provat
2009 Paraschos Not (90071) 235 kr
Jag blev full i skratt när jag läste de stora tidningarnas oförståelse för detta vin. Och visst, skalmacererade viner smakar annorlunda, de kan till och med vara orangefärgade! Om ett strävt, mandelmassadoftande  rosévin med komplexa oxidativa frukt- och nypontoner låter motbjudande, gå då vidare till nästa vin.

2010 Morgon Marcel Lapierre (90672) 198 kr
Gimme gamay, gimme gamay, gimme gamay! (Funkar utmärkt att sjunga till Promoes hit ”Svennebanan”). Fruktig och animalisk Beaujolais, allt annat än den schablondryck som plikttroget klunkas i området i slutet av november varje år. Prislappen hade gärna kunnat vara lite lägre, i paritet med resten av EU.

2008 Faively Gevrey-Chambertin 1er Les Cazetiers (95107) 499 kr
Ytterligare en bourgogne som borde få den mest icke-burgundiska person att fatta storheten i detta område. Min mamma, jag, fan och hennes moster kommer att njuta exakt lika mycket av det här i sommar. Ända skillnaden är väl att jag vet om prislappen. Josigt, sötfruktigt, stramt, svingott.

2008 Brancaia (92017) 259 kr
Moderna viner från Toscana är inte sällsynta på SB:s hyllor, ibland undrar man om inköparna köpt sig varsit hus i Bolgheri och är nöjda med livet. Men med en stadig prenumeration på Brancaias viner skulle jag säkert också också vara det. Det här vinet kommer från Chianti Classico och innehåller mestadels sangiovese lagrad på franska små ekfat. Ett av firmans snyggare och mest transparenta viner – pradaskor utan lyxdetaljer.

2005 Tilenus Pagos de Posado (90401) 199 kr
Mencia är en druva med framtiden för sig. Särskilt när den kommer från spanska Bierzo. Det här vinet har dessutom fått mogna till sig, vilket visar sig i mörktonad choklad som backas upp av en rödbärig stramhet. Ett alternativt grillvin för vinnördar som tröttnat på CndP. Eller bara vanligt fredagsmums med ocoola familjen.

Topp fem oprovat
1999 Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Rechbächel P.C. (90572) 255 kr
Inom loppet av ett halvår har jag hinkat fyra äldre årgångar riesling från doktor Bürklin. Alla viner, oavsett lägen och årgångar, har visat sig förbluffande ungdomligt livliga. Med andra ord låga odds på att den här skulle vara trött.

2009 Clos de la Coulée de Serrant (91112) 499 kr
Nästan samma sak här. Vi drack årgång 1981 på Livets Goda när Eric Prydz hälsade på. Ett mäktigt vin som inte på långa vägar var färdigutvecklat när flaskan var tom. Du bör dock vara på din vakt, all galenskap herr Joly buteljerar är inte guld att klunka. Negativ flaskvariation är snarare regel än undantag. Våga!

2010 Far Niente Chardonnay (91106) 435 kr
Vissa dagar bara måste jag dricka amerikansk chardonnay. Även då vill jag gärna att den ska vara av det elegantare slaget och gärna flörta lite med Meursault. Det här vinet har aldrig gjort mig, eller någon i mitt sällskap, besviken.Lagra lite och lufta mycket.

2007 Laurel Clos Erasmus (92043) 295 kr
Min absoluta favoritproducent i Priorat släpper ett andravin jag aldrig provat. Har du?

2008 Brancaia Il Blu (99389) 449 kr
Jag skulle kunna kalla det ett skämsvin. Så fatigt, extraherat och fruktpackat att jag knappt vågar erkänna att jag älskar det. Anyway, ett bra vin är ett bra vin. Även denna årgång antar jag.