Vi guidar dig i dryckesvärlden

Tunga viner klättrar upp på ordinarie hyllan

Fyra stor

Systembolagets nya sortimentsmodell har fått det att rassla i ventilen mellan beställningssortimentet och det ordinarie sortimentet. I december kommer 98 viner att klättra upp på den ordinarie hyllan, av dessa har endast 22 viner en hemadress i Nya Världen. Att nästan 80% av de inkvalade vinerna kommer från Gamla Världen är ett i raden av tecken på att svenska vinkonsumenter börjar tröttna på floden av solvarma fruktbomber från Nya Världen. Det bekräftar även undersökningen som Popit gjorde där majoriteten (100% för att vara mer exakt) av våra engagerade läsarna ville se mer viner från just Gamla Världen.

Att vinerna kvalar in till följd av efterfrågan innebär inte per automatik att de är bra och prisvärda. Bakom de stora märkena ligger ofta en hård PR-kampanj som påverkar antalet sålda flaskor. Samtidigt så krävs det ett betydligt färre antal efterfrågningar för att ett vin i den högre prisklassen skall kvala in, som i fallen med de fyra bordeauxerna nedan som alla kommer att kliva upp i det ordinarie sortimentet från och med december.

Jag var i början smått skeptisk till Systembolagets nya sortimentsmodell, men efter tre månader måste jag krypa till korset och säga att det är ett steg i rätt riktning. Att botanisera bland de 12 000 produkterna i beställningssortimentet ger i förlängningen resultat i det ordinarie. Som i fallet Petrus 2007. Men bara för att den nu finns på hyllan kommer min kundkorg kanske inte vara fylld till bredden med Petrus 2007 på måndag. Valet mellan en flaska Petrus 2007 eller nio flaskor Chateau Pontet-Canet 2008 är ganska enkelt, om man nu har 10.000 kr över att bränna på vin that is…

Château Trotanoy 2003
Art.nr 70065 – 1 499 kr
Varm och utvecklad doft av syltiga plommon, fikon, soltorkade tomater och kryddor.
Även smaken är syltig och varm med en frukt som är på gränsen till övermogen. Påminner mer om en bränd sicilianare än en elegant bordeaux.
86 (100)

Château Montrose 2008
Art.nr 70593 – 999 kr
Klassiskt bärig bordeaux-doft med svartvinbär, nyvässad blyerstspenna, cigarrlåda och kaffe.
Stram herre som snörper ihop kinderna med kaxiga tanniner, frisk syra och ännu omogen frukt. Eftersmaken är lång och har en mineralisk touch av korrigerad plåt.
Stor potential som behöver tid för att blomma.

91 (100)

Château Pontet-Canet 2008
Art.nr 70244 – 1 199 kr
Ännu knuten och blyg doft av mörka bär, kaffe, choklad och kryddor.
Ungdomligt knuten i smaken med tät frukt, frisk syra, småvassa tanniner och en lång eftersmak. Lite tid i glaset och alla spridda delar börjar närma sig en helhet som ger en föraning om vad ytterligare några år i källaren kommer bjuda på. Klassisk, stor bordeaux.
95 (100)

Château Petrus 2007
Art.nr 70153 – 10 000 kr
Komplex och skapligt generös doft av plommon, tobak, nymalet kaffe, smörkola och kryddor.
Smaken är komplex, koncentrerad och harmonisk. Frukten är uppbystad och drar åt lika delar röda som mörka bär, syran är uppmuntrande frisk, ekfaten bjuder på kaffe och en chokladruta, tanninerna är sammetslena och binder fast smakerna i munhålan och håller de kvar i en lång och föredömligt elegant eftersmak. Löjligt gott men förbannat dyrt.
93 (100)