USA:s mest sålda spritsort 2011 – bra eller dåligt?

Jack Daniel’s Tennesee Honey, USA:s mest sålda spritsort 2011, kommer till Sverige. Bra eller dåligt?
Om du frågar konnässörer vad de tycker om USA:s mest sålda maträtt -Big Mac – eller USA:s mest sålda läsk – Coca Cola – så möts du mer troligen av en rak högervind än den hyllande vågen. Samma sak om du frågar en whiskysnobb eller vinsnobb vad han eller hon tycker om världens mest sålda vin eller whisky. Vinsnobbar vill servera något som de själva köpt på en otillgänglig vingård, och som bara går att köpa på just den otillgängliga vingården. Ölsnobbar vill servera något som deras polares polares svåger varit med och bryggt på ett microbryggeri som du bara känner till om du varit full i Bredaryd. Whiskysnobbar… Whiskysnobbar vill servera sånt som inte finns. En whisky från ett nedlagt destilleri som inte går att uttal och som buteljerade ett ynka obeskattat fat i en övergiven ladugård utan väggar. Sånt impar på polarna. Inte en whiskylikör från Jack Daniels. Speciellt inte om den heter Tennessee Honey, eller ”Jack Honey” som den redan kallas.

Men, nu är det ju inte för öl-, vin- eller whiskynördar som Jack Daniels har blandat sin ikoniska whisky med honungslikör, utan för glada livsnjutare som suktar efter något sött efter maten, i drinken eller till glassen. Jag var själv lätt skeptisk när jag hällde upp första glaset, sniffade, snurrade, sniffade igen, tog en klunk, slöt ögonen (vi nördar gör sånt här) surplade, hummade eftertänksamt och svalde. Min första tanke var ”rätt gott”. Medans jag funderade vidare skopade jag upp en kula italiensk vaniljglass i ett rån, tog en tugga, en sipp, och plötslig… ”riktigt gott!”.

Jack Daniel’s Tennessee Honey doftar mer hasselnöt och lönnsirap än honung. Och tur är väl kanske det, för nötter och lönnsirap ihop med den mjuka vaniljsötman i Jack Daniels är ett vinnande koncept när det kommer till sötsug. ”Jack Honey” är söt, så pass söt att den kräver en isbit eller ett par timmar i kylen för att komma till sin rätt. Allt annat är oacceptabelt, för en whiskynörd som mig.

Jack Daniel’s Tennesee Honey
Art.nr 85873 – 700 ml – 269 kr
Alkoholhalt: 35%
USA, Tennesee