Vi guidar dig i dryckesvärlden

Världens rökigaste whisky – Bruichladdich Octomore 5.1

Till skillnad från många andra är jag ingen stor påhejare av rökig whisky. Den fascination för rök som en gång för 20 år sedan väcktes med en 16-årig Lagavulin (som jag för övrig uttalade ”Lagafflin” under ett års tid) har idag stagnerat till några enstaka sherryfatade drams från Islay under det mörka vinterhalvåret. Allt prat om vilken whisky som är ”världens rökigaste” och PPMer hit och dit är för mig mer provocerande än intressant. Därför var jag inte direkt imponerad i förväg när jag hällde upp ett glas Bruichladdich Octomore 5.1 som med sina 169 PPM gör världens rökigaste whisky ännu lite rökigare. Tankarna skenade fort iväg till Spinal Tap ”This one goes to 11! It’s one louder, isn’t it?”. Yeah right…

Men, trots sin enorma rökighet är det ändå något med Octomore 5.1 som faller mig i smaken. Ingen är mer förvånad än jag. Här finns en elegans och finess som jag sällan hittar i övriga rökbomber från Islay. Doften påminner om hav. Salta hav med blåstång, nytjärade båtar, hamparep, saltvåta stenar, ljungtäckta fält och en gubbe i sydväst. Även pipan sitter på plats långt ner i mungipan. Ovanför den brett havsinspirerade röken spelar friska toppnoter av äppelblom och citrus.
Smaken – en käftsmäll. Men det är en knytnäve med silkeshandske, för bakom all kraft finns en mjukhet som görs smärtan njutbar. Nästan dumt att vattna.

I kommande nummer av Dina Viner öser jag hela 95 poäng över Bruichladdich Octomore 5.1, men för 1199 kr kommer jag förmodligen inte köpa en flaska själv, de 750 flaskor som kommer till Sverige lördagen den 1 december får alla ni som älskar rökig whisky slåss om. Ni kommer med stor sannolikhet inte bli besvikna.

95 poäng