Vi guidar dig i dryckesvärlden

Vinbok utan trams

bild-10

Vinmagasinet Tong är verkligen inte för alla. Det fullmatade kvartalsfanzinet går på djupet med vinvärldens hemligheter och skrivs av de mest utbildade vinmänniskorna i världen. Vetenskapen möter vinbonden, produktionstekniker ställs mot naturens krafter för att sedan brytas ner i partiklar och diagram. Här finns ingen plats för snygga bilder på daggfuktiga druvor. Texten, däremot, får breda ut sig tills ämnet är totalt urvridet i alla hörn.

När Tongs grundare och själ, Filip Verheyden, lanserade sin bok ”Wine” för ett par år sedan var förväntningarna uppskruvade. Men istället för en textintensiv tungviktare riktad till nördar kom en snygg bok med bilder främst avsedd för pigga nybörjare. Boken blev snabbt en favorit hos eftersom den var extremt saklig och kortfattad. Fokus är inställt på hur man dricker vin framför kemi- och vingårdsanalys, även om de senare också finns med för att snabbt ta död på myter. Ett bra exempel är sidan ”Vad är mineral?” där man i ett par meningar bestämt avskriver myten om att mineraler i jorden direkt ger vinet mineralkaraktär. Mineral har nämligen ingen smak. Att man smakmässigt känner var vinet kommer ifrån beror på andra faktorer.

bild-8I somras fick jag reda på att min forna Taffel-kollega Anders Öhman (utbildningsansvarig vid sommelierskolan Gustibus och prisbelönt bloggare) fått den briljanta idéen att översätta boken till svenska och ge ut på svenskt förslag. Briljant, enligt mig, inte för att den är svårläst på engelska men för att det är precis en sådan här typ av bok den svenska lifestyle-vid-grillen-vin-boksfloran saknar. Att översätta välskriven och extremt tight och korthuggen engelska till lättläst svenska är inte det enklaste. Men det märks att herr Öhman vet vad han pratar om i sina omskrivningar. Den sakliga kärnan finns kvar, och broderierna är lämnade därhän. En given bok i vinbiblioteket, oavsett kunskapsnivå.

Boken Vin av Filip Verheyden, Fiona Morrison och Romana Echensperger släpps på förlaget Bokfabriken och bör finnas ute nu.